klik op de foto voor de originele weergave

De dwergvinvis is een in zee levend zoogdier dat hoort tot de suborde van baleinwalvissen. Het zijn redelijk nieuwsgierige dieren die ook wel mensen en boten opzoeken. Soms worden er ook wel speciale tochten georganiseerd om deze dieren te bekijken, bijvoorbeeld vanuit Reykjavik en Húsavík op IJsland. Ze zijn langdurig voorwerp geweest van menselijke jacht. Er wordt op kleine schaal nog steeds op deze soort gejaagd.

De dwergvinvis is een van de kleinere baleinwalvissen. Volwassen dwergvinvissen hebben gemiddeld een lengte van 7 tot 7,5 meter, met een maximum van 9 tot 11 meter voor vrouwtjes en 9 tot 10 meter voor mannetjes. Beide geslachten wegen in volwassen vorm gemiddeld 4 à 5 ton en maximaal 14 ton. Bij geboorte zijn de baby’s 2,4 à 2,8 meter. Ze worden 5 maanden gezoogd. Ze leven gemiddeld 30 tot 50 jaar met een maximum van 60 jaar. Hun topsnelheid is 20/30 km/h. Zij ademen meestal 3 tot 5 maal kort na elkaar en duiken daarna 2 tot 20 minuten.

Wetenschappelijk

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Mammalia (zoogdieren)
Orde: Cetacea (Walvisachtigen)
Onderorde: Mysticeti (Baleinwalvissen)
Familie: Balaenopteridae (Vinvissen)
Geslacht: Balaenoptera
Soort: Balaenoptera acutorostrata

Onderwerpen #Balaenoptera #Balaenopteridae #Baleinwalvissen #Cetacea #Chordadieren #Chordata #Mammalia #Mysticeti #Spitsbergen 2010 #Vinvissen #Walvisachtigen #Zoogdieren