Chinese wielewaal

Kenmerken

De Chinese Wielewaal is een fraaie gele vogel met zwarte vleugeleinden, zwarte staart en een zwarte oogstreep. Het vrouwtje is wat valer van kleur. Wij vonden deze vogel in Bali waar het een veelvoorkomende soort is. Ook in de kooitjes bij mensen thuis is het een gewild exemplaar, vooral vanwege zijn schoonheid en aparte zang. In het wild vind je hem vooral in de toppen van bomen waar ze foerageren op insecten en fruit. Vooral in parken, tuinen en open bossen zijn ze het best te vinden. Voor de fotograaf, ze zijn erg schuw.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Oriolidae (Wielewalen en vijgvogels)
Geslacht: Oriolus
Soort: Oriolus chinensis

Ondersoorten

O.c. diffusus: oostelijk Azië.
O.c. andamanensis: Andamanen.
O.c. macrourus: Nicobaren.
O.c. maculatus: Malakka, Sumatra, Java, Bali en Borneo.
O.c. mundus: Simeulue en Nias.
O.c. sipora: Sipura.
O.c. richmondi: Siberut en Pagi.
O.c. lamprochryseus: Masalembu.
O.c. insularis: Sapudi, Raas en Kangean.
O.c. melanisticus: Talaudeilanden.
O.c. sangirensis: Sangihe-eilanden en Tabukan.
O.c. formosus: Siau, Tahulandang, Ruang, Biaro en Mayu.
O.c. celebensis: Celebes en de nabijgelegen eilanden.
O.c. frontalis: Banggai-eilanden en de Soela-groep.
O.c. boneratensis: de eilanden van de Floreszee.
O.c. broderipi: de Kleine Soenda-eilanden.
O.c. chinensis: de Filipijnen.
O.c. suluensis: de Sulu-eilanden.

Onderwerpen #Alectoris #Amuri sárgarigó #Bali 2009 #Black-naped Oriole #Chinese Wielewaal #Kininė volungė #maskpeoleo #Melnkakla vālodze #naamiokuhankeittäjäLoriot de Chine #Oriol de la Xina #Oriolidae #Oriolo nucanera #Oropéndola China #Passeriformes #Schwarznackenpirol #Sortnakket Pirol #Svartnackad gylling #Svartnakkepirol #Vijgvogels #Wielewaal #Wilga chińska #Zangvogels #žluva černošíjná #Китайская иволга #นกขมิ้นท้ายทอยดำ #コウライウグイス #黑枕黄鹂