Breedbekscharrelaar

Kenmerken

De Breedbekscharrelaar is een prachtige verschijning qua kleuren. Hij is 29-30 cm in lengte. Hij heeft een paarsbruine rug en kop, lila kleurige hals en borst, de rest van het verenkleed is hoofdzakelijk bruin. De brede snavel is helder geel. Geslachten zijn vergelijkbaar.

Biotoop

Dit is een soort van open bos met enkele hoge bomen, bij voorkeur in de buurt van water. Deze vogels zitten vaak prominent op de bomen, palen of bovenleidingen, als reusachtige Klauwieren.

Voorkomen

De Breedbekscharrelaar komt voor in de tropische gedeeltes van Afrika en Madagaskar. Ze broeden in het natte seizoen en migreren in het droge seizoen.

Voedsel

Het meest van de dag zijn ze niet actief, met uitzondering voor het verjagen van indringers, maar in de late namiddag gaan ze op jacht naar de zwermende mieren en termieten, waarmee zij zich voeden, soms in groepen van 100 of meer klauwieren.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Coraciiformes
Familie: Coraciidae
Geslacht: Eurystomus
Soort: Eurystomus glaucurus

Ondersoorten

E.g. glaucurus: Madagaskar.
E.g. afer: Senegal en Gambia tot Ethiopië en verder zuidelijk tot West-Kenia en Noord-Angola.
E.g. suahelicus: Zuid-Somalië tot Oeganda, Noord-Zambia en Tanzania.
E.g. pulcherrimus: Angola tot in Mozambique en Zuid-Afrika.

Onderwerpen #afrikansininärhi #Afrikinis plačiagerklis #Brednebbråke #Brednæbbet Ellekrage #Breedbekscharrelaar #Broad-billed Roller #Brúnhrani #Carraca Picogorda #Cimetna zlatovranka #Coraciidae #Coraciiformes #Eurystomus #Gaig becgròs africà #Gambia 2010 #Geelbektroupant #Ghiandaia marina beccolargo #Gulnäbbad blåkråka #Kraskówka afrykańska #Lilatorkú csörgőmadár #mandelík skořicový #Mēļā zilvārna #Peito-lilás #Rolle violet #savanni-tõmmuraag #Scharrelaars #Scharrelaarvogels #Zimtroller #Африканский широкорот #መንቁረ-ሰፊ ጦሮ #アフリカブッポウソウ #阔嘴三宝鸟