Bont Boertje

Kenmerken

Bonte Boertjes zijn ongeveer 23 cm lang. Ze hebben een relatief grote kop en snavel in verhouding tot hun totale omvang. Ze hebben een korte brede staart. Volwassenen hebben een houtskool grijs hoofd, grijze snavel, helder gele irissen, groene rug en keel, gele onderdelen en stuit.

Biotoop

Bonte Boertjes zijn vogels van open bos en savanne.

Voorkomen

Het Bonte Boertje is een broedvogel over een breed scala van West-Afrika.

Voedsel

Hij migreert binnen West-Afrika, afhankelijk van de beschikbaarheid van vruchten, zaden en bloesems die zij eten. Ze worden beschouwd als een plaag in Afrika daar ze zich vaak voeden met maïs of gerst.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Psittaciformes
Familie: Psittacidae
Stam: Psittacini
Geslacht: Poicephalus
Soort: Poicephalus senegalus

Ondersoorten

P.s. senegalus: geelbuiksenegalpapegaai is de nominaat, deze heeft een gele buik. Deze ondersoort wordt ook het meest als kooivogel gehouden. Het natuurlijke verspreidingsgebied is Gambia, Guinee-Bissau tot het zuiden van Niger en het noordwesten van Nigeria.
P.s. mesotypus: oranjebuiksenegalpapegaai heeft een oranje buik. Ook deze ondersoort wordt wel als kooivogel gehouden en komt natuurlijk voor van het noordoosten van Nigeria tot het noorden van Kameroen en het zuiden van Tsjaad.
P.s. versteri: roodbuiksenegalpapegaai heeft een diep oranje tot rood gekleurde buik en het verspreidingsgebied reikt van Ivoorkust en Ghana tot in het westen van Nigeria.

Onderwerpen #Afrykanka ognistobrzucha #baobabi-moorapapagoi #Bonte Boertje #Lloro del senegal #Lorito Senegalés #Mohrenkopf #Papegaaiachtigen #papoušek senegalský #Pappagallo del Senegal #Periquito-massarongo #Perroquet youyou #Poicephalus #Psittacidae #Psittaciformes #Psittacini #Senegal Parrot #Senegalinė ilgasparnė papūga #senegalinkaija #Senegalpapegaai #Senegalpapegoja #Senegalpapegøje #Senegalpapegøye #Szenegáli papagáj #Сенегальский длиннокрылый попугай #ቀይ ሆድ በቀቀን #ネズミガシラハネナガインコ #塞内加尔鹦鹉