Afrikaanse Wielewaal

Kenmerken

Het mannetje is kenmerkend door zijn zwarte en gele veren, hoewel het verenkleed overwegend geel is. De vleugeldelen en de oogstreep zijn zwart. Ten opzichte van de Europese wielewaal heeft de Afrikaanse soort meer geel in de vleugels. Het vrouwtje is een meer groene vogel en onderscheidt zich van de Europese soort met meer contrasterende vleugels en zwart rond de ogen.

Biotoop

Het is een vogel van dichte bossen. Wielewalen zijn schuw, en zijn moeilijk te vinden door hun schutkleuren.

Voorkomen

De Afrikaanse Wielewaal leeft in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Voedsel

Zijn eten bestaat uit insecten en vruchten, vooral vijgen, gevonden in de boomkruinen, waar de wielewalen veel van hun tijd doorbrengen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Oriolidae
Geslacht: Oriolus
Soort: Oriolus auratus

Ondersoorten

O.a. auratus: van Senegal en Gambia tot westelijk Ethiopië en zuidelijk Somalië.
O.a. notatus: van Angola tot Midden-Mozambique (de vleugels van deze ondersoort zijn geler van kleur)

Onderwerpen #African Golden Oriole #Afrikaanse Wielewaal #afrikankuhankeittäjä #Afrikansk gylling #Afrikinė volungė #Gambia 2010 #Gullpirol #kuldpeoleo #Loriot doré #Miombó-málinkó #Oriol africà #Oriolidae #Oriolo africano #Oriolus #Oropéndola Africana #Papa-figos-africano #Passeriformes #Schwarzohrpirol #Sortmasket Pirol #Wielewalen #Wilga złota #Zangvogels #žluva zlatá #Африканская жёлтая иволга #アフリカコウライウグイス #非洲黄鹂