Afrikaanse Reuzenijsvogel

Kenmerken

De Afrikaanse Reuzenijsvogel is 42-48 cm lang, met een grote kuif en is fijn gevlekte wit/zwartblauw op de bovendelen. Het mannetje heeft een kastanje kleurige borstband en witte onderzijde met donkere flanken. Het vrouwtje heeft een wit-gevlekte zwarte borst band en kastanje kleurige buik.

Biotoop

De Afrikaanse Reuzenijsvogel leeft nabij meren, rivieren en vijvers.

Voorkomen

De Afrikaanse Reuzenijsvogel is de grootste ijsvogel in Afrika, waar het een broedvogel is over het grootste deel van het continent ten zuiden van de Sahara.

Voedsel

Deze grote soort voedt zich met krabben, vissen en kikkers, gevangen op een typische ijsvogel manier door een duik vanaf een kijkpost.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Coraciiformes
Familie: Cerylidae
Geslacht: Megaceryle
Soort: Megaceryle maxima

Ondersoorten

M.m. maxima: In open landschappen van Senegal oostelijk tot het westen van Ethiopië en zuidelijk tot in Zuid Angola, Botswana en vooral het oosten van Zuid-Afrika.
M.m. gigantea: In bosrijke gebieden in Liberia, Noord Nigerië, Tanzania en bosrijk gebied in Angola.

Onderwerpen #Afrikaanse Reuzenijsvogel #afrikankeisarikalastaja #Alció gegant africà #Cerylidae #Coraciiformes #Didysis keršasis tulžys #Gambia 2010 #Giant Kingfisher #Guarda-rios-gigantes #hiid-kuningkalur #ijsvogel #Ijsvogels #Jättekungsfiskare #Kjempeisfugl #Kæmpestødfisker #Martín Gigante Africano #Martin pescatore gigante #Martin-pêcheur géant #Megaceryle #Óriás halkapó #Reusevisvanger #Riesenfischer #Rybaczek wielki #rybařík velký #Гигантский пегий зимородок #ትልቁ አሣ አመቴ #オオヤマセミ #大鱼狗