klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Afrikaanse Reuzenijsvogel is 42-48 cm lang, met een grote kuif en is fijn gevlekte wit/zwartblauw op de bovendelen. Het mannetje heeft een kastanje kleurige borstband en witte onderzijde met donkere flanken. Het vrouwtje heeft een wit-gevlekte zwarte borst band en kastanje kleurige buik.

Biotoop:

De Afrikaanse Reuzenijsvogel leeft nabij meren, rivieren en vijvers.

Voorkomen:

De Afrikaanse Reuzenijsvogel is de grootste ijsvogel in Afrika, waar het een broedvogel is over het grootste deel van het continent ten zuiden van de Sahara.

Voedsel:

Deze grote soort voedt zich met krabben, vissen en kikkers, gevangen op een typische ijsvogel manier door een duik vanaf een kijkpost.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Coraciiformes
Familie: Cerylidae
Geslacht: Megaceryle
Soort: Megaceryle maxima

Ondersoorten

M.m. maxima: In open landschappen van Senegal oostelijk tot het westen van Ethiopië en zuidelijk tot in Zuid Angola, Botswana en vooral het oosten van Zuid-Afrika.
M.m. gigantea: In bosrijke gebieden in Liberia, Noord Nigerië, Tanzania en bosrijk gebied in Angola.

Onderwerpen #Afrikaanse Reuzenijsvogel #afrikankeisarikalastaja #Alció gegant africà #Cerylidae #Coraciiformes #Didysis keršasis tulžys #Gambia 2010 #Giant Kingfisher #Guarda-rios-gigantes #hiid-kuningkalur #ijsvogel #Ijsvogels #Jättekungsfiskare #Kjempeisfugl #Kæmpestødfisker #Martín Gigante Africano #Martin pescatore gigante #Martin-pêcheur géant #Megaceryle #Óriás halkapó #Reusevisvanger #Riesenfischer #Rybaczek wielki #rybařík velký #Гигантский пегий зимородок #ትልቁ አሣ አመቴ #オオヤマセミ #大鱼狗