Afrikaanse Paradijsmonarch

Kenmerken

De volwassen mannelijke vogel is ongeveer 17cm lang, echter in het doet zijn zeer lange staart in het broedseizoen zijn lengte verdubbelen. Hij heeft een zwarte kop, nek-en onderkant, en kastanje kleurige vleugels en staart. Er is een opvallend witte vleugellijn. Het vrouwtje heeft een bruine tint aan de onderkant en mist de vleugelstreep en lange staartpennen. Deze soort kan broeden met de Afrikaanse Roodbuikparadijsmonarch. De vogels die hier uit volgen zijn een hybridevorm tussen deze soorten. Zie Afrikaanse Roodbuikparadijsmonarch.

Biotoop

Deze soort is meestal te vinden in open bossen en savanne habitats.

Voorkomen

De Afrikaanse Paradisemonarch is een veel voorkomende broedvogel in Afrika ten zuiden van de Sahara woestijn.

Voedsel

Hij eet insecten, vaak worden deze gevangen op manier van vliegenvangers.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Monarchidae
Geslacht: Terpsiphone
Soort: Terpsiphone viridis

Ondersoorten

T.v. harterti: het zuidelijk Arabisch Schiereiland.
T.v. viridis: van Senegal en Gambia tot Sierra Leone.
T.v. speciosa: van zuidelijk Kameroen tot zuidwestelijk Soedan, Congo-Kinshasa en noordoostelijk Angola.
T.v. ferreti: van Mali en Ivoorkust tot Somalië, Kenia en Tanzania.
T.v. restricta: zuidelijk Oeganda.
T.v. kivuensis: van zuidwestelijk Oeganda tot oostelijk Congo-Kinshasa en noordwestelijk Tanzania.
T.v. suahelica: westelijk Kenia en noordelijk Tanzania.
T.v. ungujaensis: oostelijk Tanzania en de nabijgelegen eilanden.
T.v. plumbeiceps: van Angola tot zuidwestelijk Tanzania, Mozambique en noordelijk Zuid-Afrika.
T.v. granti: oostelijk en zuidelijk Zuid-Afrika.

Onderwerpen #African Paradise Flycatcher #Afrikaanse Paradijsmonarch #afrikanparatiisimonarkki #Afrikansk paradisflugsnappare #Afrikansk Paradismonark #Āfrikas paradīzes mušķērājs #Afrikinė rojinė musinukė #Feketebegyű paradicsom-légyvadász #Gambia 2010 #Graubrust-Paradiesschnäpper #lejskovec nádherný #Monarca del paradís africà #Monarca-colilargo Africano #Monarchidae #muchodławka wspaniała #Papa-moscas-do-paraíso #Paradijsmonarchen #Paradysvlieëvanger #Passeriformes #Pigliamosche del paradiso africano #Strimmelparadismonark #Tchitrec d'Afrique #Terpsiphone #Zangvogels #Африканская райская мухоловка #خاطف الذباب أفريقي فردوسي #ቀይ ረዥም ጅራት ዝንበ-በል #アフリカサンコウチョウ #非洲寿带