Afrikaanse palmgierzwaluw

Kenmerken

De Afrikaanse Palmgierzwaluw is een veel voorkomende broedvogel in de tropische Afrika. Het dons en veren nest is gelijmd aan de onderkant van een palmblad met speeksel. Dit is een snel vliegende vogel van open land, die sterk wordt geassocieerd met Oliepalmen. Deze 16cm lange soort is voornamelijk lichtbruin van kleur. Het lichaam is slank en de staart is lang en diep gevorkte, maar het is meestal in gesloten houding. Geslachten zijn gelijk. Palmgierzwaluwen hebben zeer korte poten die ze alleen gebruiken voor het vastklampen aan verticale oppervlakken, aangezien gierzwaluwen nooit vrijwillig landen op de grond. Deze gierzwaluwen brengen het grootste deel van hun leven in de lucht door, en leven op de insecten die ze vangen met hun snavels in vlucht.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Apodiformes
Familie: Apodidae
Geslacht: Cypsiurus
Soort: Cypsiurus Parvus

Ondersoorten

C.p. parvus: van Senegal en Gambia tot noordelijk Ethiopië en zuidwestelijk Arabië.
C.p. brachypterus: van Sierra Leone tot noordoostelijk Congo-Kinshasa en Angola, de eilanden in de Golf van Guinee.
C.p. myochrous: van zuidelijk Soedan tot noordoostelijk Zuid-Afrika.
C.p. laemostigma: van zuidelijk Somalië tot centraal Mozambique.
C.p. griveaudi: de Comoren.
C.p. gracilis: Madagaskar.
C.p. hyphaenes: noordelijk Namibië en noordelijk Botswana.
C.p. celer: van zuidelijk Mozambique tot oostelijk Zuid-Afrika.

Onderwerpen #aafrika palmipiiritaja #African Palm Swift #Afrikaanse Palmgierzwaluw #Afrikai pálmasarlósfecske #afrikanpalmukiitäjä #Afrikansk Palmesejler #Afrikansk palmseglare #Afrikapalmeseiler #Āfrikas palmu svīre #Afrikinis palminis čiurlys #Afriški palmov hudournik #Andorinhão-dos-palmares #Apodidae #Apodiformes #Cypsiurus #Falciot de palmera africà #Gambia 2010 #Gierzwaluwen #Jerzyk palmowy #Martinet des palmes #Pálmasvölungur #Palmensegler #Palmiye ebabili #Palmwindswael #Rondone delle palme africano #rorýs africký #Vencejo Palmero Africano #Пальмовый стриж #سمامة النخيل #የዘንባባ ፈጣን ወፍ #ヤシアマツバメ #非洲棕雨燕