Afrikaanse dwergaalscholver

Kenmerken

Het is een kleine aalscholver met 50-55 cm lengte en een 85 cm spanwijdte. Hij is voornamelijk zwart, met een groene glans in het broedseizoen. De vleugeldekveren zijn zilverkleurig. Hij heeft een vrij lange staart en een korte kuif. De snavel is geel. Geslachten zijn vergelijkbaar, maar niet-broedende volwassenen en jongeren zijn bruiner en hebben een witte buik.

Biotoop

Dit is een veelvoorkomende en wijdverspreide soort, en wordt niet beschouwd als bedreigde vogelsoort. Hij broedt op zoetwater wetlands of stille kusten.

Voorkomen

De Afrikaanse Dwergaalscholver broedt in een groot deel van Afrika ten zuiden van de Sahara en Madagaskar. Het is een standvogel echter migreert seizoensgebonden kleine afstanden.

Voedsel

De Afrikaanse Dwergaalscholver kan duiken tot een aanzienlijke diepte, maar foerageert meestal in ondiep water. Hij brengt vaak de prooi aan de oppervlakte. Het menu beslaat een breed scala aan vis, maar geeft echter de voorkeur aan kleine trage vissen met lange en spits toelopende vormen zoals meervallen en cichliden. In mindere mate en afhankelijk van zijn omgeving eet hij kikkers, ongewervelde en kleine vogels.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Pelecaniformes
Familie: Phalacrocoracidae
Geslacht: Microcarbo
Soort: Microcarbo africanus

Ondersoorten

M.a. africanus: Afrika bezuiden de Sahara.
M.a. pictilis: Madagaskar.

Onderwerpen #aafrika kääbuskormoran #Aalscholvers #Afrikaanse Dwergaalscholver #Afrikai kárókatona #Afrikinis kormoranas #Afriški kormoran #Corb marí africà #Cormoran africain #Cormorán Africano #Corvo-marinho-africano #Gambia 2010 #kaislamerimetso #kormorán dlouhoocasý #Kormoran etiopski #Langhaleskarv #Långstjärtad skarv #Long-tailed Cormorant #Marangone africano #Microcar #Niedru ūdenis #Pelecaniformes #Phalacrocoracidae #Reed Cormorant #Riedscharbe #Rietduiker #Rørskarv #Uzun kuyruklu karabatak #Камышовый баклан #غراب ماء طويل الذيل #ትንሹ አሣ ወጊ #アフリカコビトウ #长尾鸬鹚