Amerikaanse Zeearend

Kenmerken

De Amerikaanse zeearend is een roofvogel welke leeft in Noord Amerika. Het is de nationale vogel en het symbool van de Verenigde Staten van Amerika. Het verenkleed van een volwassen Zeearend is gelijkmatig bruin met een witte kop en witte staart. De staart is matig lang en iets wigvormig. Mannetjes en vrouwtjes hebben een identiek verenkleed kleuring, de vrouwtjes zijn 25 procent groter dan de mannetjes. De snavel, voeten en irissen zijn helder geel. De poten zijn veren-vrij, en de tenen zijn kort en krachtig met grote klauwen. De klauw van de teen aan de achterzijde wordt gebruikt om prooi in de vitale delen te doorboren. Zeearenden in Alaska kunnen een spanwijdte bereiken van groter dan 2.4 meter en een gewicht van 7.5 kg.

Biotoop

De Zeearend geeft de voorkeur aan habitats in de buurt van zeekusten, rivieren, grote meren, oceanen, en andere grote plaatsen van open water met een overvloed aan vis. Studies hebben aangetoond dat de voorkeur uitgaat naar water met een omtrek van meer dan 11 km, en meren met een oppervlakte groter dan 10 vierkante kilometer om kunnen broeden. De Zeearend vereist oud-groei en volwassen bossen van naaldhout of hardhout bomen voor zitstokken, rust-en broedgebied.

Voorkomen

De Amerikaanse zeearend leeft in Noord Amerika en wordt het meest gezien in Alaska en Canada, maar komt voor tot in het noorden van Mexico.

Voedsel

Het dieet van een Amerikaanse zeearend is divers. Hij leeft voornamelijk van vis maar kan bij het ontbreken hiervan ook zoogdieren eten zoals konijnen, hazen wasberen, enzv. Op het moment dat zich een karkas in de buurt bevind zal hij niet schromen om deze ook gade te maken. Op de paai gronden van zalm en forel zijn veel Zeearenden te vinden, aangezien het aanbod overweldigend is in het seizoen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Sperwerachtigen)
Geslacht: Haliaeetus (Zeearenden)
Soort: Haliaeetus leucocephalus

Ondersoorten

H.l. washingtoniensis: Alaska, Canada en de noordelijke Verenigde Staten.
H.l. leucocephalus: sw zuidelijke Verenigde Staten en noordwestelijk Mexico.

Onderwerpen #Accipitridae #Accipitriform #Ak başlı kartal #Alaska 2008 #Amerikaanse Zeearend #Ameriški jezerec #Aquila di mare testabianca #Bald Eagle #Baltagalvis jūrinis erelis #Baltgalvas ērglis #Bielik amerykański #Fehérfejű rétisas #Haliaeetus #Hvidhovedet Havørn #Hvithodehavørn #orel bělohlavý #Pigarg americà #Pigargo-americano #Pygargue à tête blanche #Skallörn #Sperwerachtingen #valgepea-merikotkas #valkopäämerikotka #Vithövdad havsörn #Weißkopf-Seeadler #Zeearend #Zeearenden #Белоглав морски орел #Белоголовый орлан #ハクトウワシ #白头海雕