Roodpootgent

Kenmerken

Zoals zijn naam kenbaar maakt heeft de Roodvoet Jan van Gent rode poten. Het is de kleinste Jan van Gent van de drie soorten op Galapagos. Deze vogel kent 2 kleuren fases, de eerste is de bruine fase welke het meest gezien wordt. Hier is hij bijna volledig bruin, heeft rode poten en een blauwgrijze snavel. De tweede is de witte fase, waarbij hij bijna volledig wit is uitgezonderd de bruine vleugels. In deze fase is zijn snavel lichtblauw waarbij de overgang naar kop roze is. De staart is zwart.

Biotoop

Deze boobie leeft op enkele vulkaaneilanden, waar hij nestelt in bomen. Van hieruit vliegt hij naar de open oceaan, waar hij zijn voedsel vergaart.

Voorkomen

De Roodvoet Jan van Gent is te vinden op de eilanden: Genovesa, San Cristobal, North Seymour, Wolf and Darwin.

Voedsel

Deze vogels leven van vis. Deze vangen ze door vanuit de lucht een prooi te zoeken waarna een duik in het water te nemen om de vis te pakken. Dit gebeurt af en toe zelfs van een hoogte van 15 meter. Net voor dat ze het water raken vouwen ze de vleugels in.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Suliformes
Familie: Sulidae (Genten)
Geslacht: Sula
Soort: Sula Sula websteri

Ondersoorten

S.s. sula: de Caribische en zuidwestelijke Atlantische eilanden.
S.s. rubripes: de tropische Grote Oceaan en de Indische Oceaan.
S.s. websteri: de oostelijk-centrale Grote Oceaan.

Onderwerpen #Galapagos #Galapagos 2007 #Genten #Jan van Gent #Red-footed Booby ssp websteri #Roodpootgent ssp websteri #Sula #Sulidae #Suliformes #Красноногая олуша ssp websteri