klik op de foto voor de originele weergave

De lava hagedis zijn er in diverse soorten en maten te vinden op de Galapagos Eilanden. Bijna elk eiland heeft zijn eigen ondersoort, totaal zijn er 7 ondersoorten hier te vinden. Elke hagedis op de eilanden is een Lava  hagedis, of je moet ze verwarren met een Gekko of hele jonge leguaan.

 

Het mannetje wordt ongeveer 15 tot 20 cm lang, heeft een grove mooi getekende huid, en is voorzien van een rode of zwarte keel. Het vrouwtje is minder getekend, kleiner, en heeft een rode of oranje keel.  De variatie van kleuren heeft te maken met zijn omgeving, bijvoorbeeld het eiland Fernandina bestaat uit zwart lava steen, de hagedissen hier zijn erg donker van kleur, terwijl op het groene en lichte eiland Santa Cruz is deze soort veel lichter van kleur.  Het zijn omnivoren en eten vooral insecten maar ook planten.

Wetenschappelijk

Phylum: Chordata
Class: Reptilia
Order: Squamata
Family: Tropiduridae
Genus: Microlophus
Soort: Microlophus albemarlensis (Santa Cruz)
Soort: Microlophus grayi (Floreana)

 

Onderwerpen #Chordata #Galapagos #Galapagos 2007 #Hagedis #Hagedissen #Reptilia #Squamata