klik op de foto voor de originele weergave

De Galapagos reuzenschildpad is toch wel één van de dieren die je wilt zien op de Galapagos eilanden. Wat een enorme dieren! De eilanden zijn vernoemd naar deze reuzen schildpadden. Galápago is een oud Spaans woord voor zadel, diverse schildpadden voornamelijk op de laaggelegen eilanden hebben schilden welke erg veel lijken op het Spaanse rijzadel.

 

De diverse soorten schildpadden kunnen opgedeeld worden in twee groepen, de zadelvorm schildpadden welke op de laaggelegen eilanden leven en de koepelvormige schildpadden welke meer in de hogere gebieden leven. Totaal zijn er ongeveer 15.000 individuen op de eilanden groep welke zijn op te delen in 14 ondersoorten. Ze worden ca. 1.5mtr lang (over het schild gemeten) en kunnen 250kg wegen. De schildpadden staan onder grote druk door toerisme, vervuiling en klimaatveranderingen.

 

De bekenste  schildpad op de Galapagos eilanden is Lonesome George, welke leeft in het Darwin onderzoekscentrum.  Dit is het laatste exemplaar van het ondersoort abingdonii. Wanneer dit mannetje sterft blijven er nog 10 subgroepen over.

 

Galapagos reuzenschildpad “nigrita en chatamensis”

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Testudines (Schildpadden)
Onderorde: Cryptodira (Halsbergers)
Familie: Testudinidae (Landschildpadden)
Geslacht: Chelonoidis
Soort: Chelonoidis nigrita
Soort: Chelonoidis chatamensis

Onderwerpen #Chelonoidis #Chordata #Chordieren #Cryptodira #Galapagos #Galapagos 2007 #Halsbergers #Landschildpad #Landschildpadden #Reptiel #Reptielen #Reptilia #Schildpadden #Testudines #Testudinidae