Blauwvoetgent

Kenmerken

De Blauwvoetgent is het meest herkenbaar aan zijn blauwe poten. Met een grote van 88 cm in hoogte en een spanwijdte van 150 cm is het een behoorlijk grote vogel. Deze vogels voeren tijden de paring een mooie tapdans uit, en komt clownachtig over. De bovenzijde is bruin met witte strepen, de onderzijde is wit. De kop is gestreept wit/bruin en hij heeft een bruine snavel.  De juveniele zijn compleet bruin. Het verschil tussen vrouw en man, is dat de vrouw wat groter is, een groter pupil heeft en de kleur van de poten contrastrijker is. Dit zijn moeilijk waarneembare verschillen.

Biotoop

De Blauwvoetgent leeft en nestelt op de vulkaaneilanden van de Galapagos. Zijn nest bestaat voornamelijk uit een schone cirkel met daarom heen de uitwerpselen en wat stenen.

Voorkomen

Het beste te zien voor de kust van de Galapagos eilanden: Espanola, San Cristobal, Daphne en North Seymour. Een andere ondersoort leeft aan de Pacifische kust van zuidelijk Californië tot aan Peru.

Voedsel

Deze vogels leven van vis. Deze vangen ze door vanuit de lucht een prooi te zoeken waarna een duik in het water te nemen om de vis te pakken. Dit gebeurt af en toe zelfs van een hoogte van 15 meter. Net voor dat ze het water raken vouwen ze de vleugels in.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Suliformes
Familie: Sulidae (Genten)
Geslacht: Sula
Soort: Sula nebouxii

Ondersoorten

S.n. nebouxii: van de Pacifische kust van zuidelijk Californië tot Peru.
S.n. excisa: op de Galapagoseilanden.

Onderwerpen #Atobá-de-pés-azuis #Blåfodet Sule #Blåfotad sula #Blåfotsule #Blaufußtölpel #Blauwpootgent #Blauwvoetgent #Blue-footed Booby #Fou à pieds bleus #Galapagos #Galapagos 2007 #Gent #Genten #Głuptak niebieskonogi #Jan van Gent #Kéklábú szula #Mascarell camablau #Piquero Camanay #sinijalg-suula #sinijalkasuula #Sula piediazzurri #terej modronohý #Zilkāju sulla #žydrakojis padūkėlis #Голубоногая олуша #アオアシカツオドリ #蓝脚鲣鸟