Bruine pelikaan

Kenmerken

De grote Bruine pelikaan ( lengte ca. 110 cm, spanwijdte 230 cm), vliegt met zijn nek in een 'S' houding. Hij heeft een lange nek en nog een langere snavel. Zijn keel bestaat uit een uitrekbare zak welke hem instaat stelt om vissen tot een lengte van wel 35 cm volledig op te slokken. De ouderen zijn donker bruin met een lichtere hoofd en nek. In het broedseizoen veranderen deze van kleur. De bruine pelikaan heeft grote gewebte voeten.

Biotoop

Deze vogel broed in kleine kolonies of individueel. Dat doet hij in mangrove gebieden of kleine struiken, soms op rotsen. De Bruine Pelikaan is vaak een medereiziger op schepen en vissersboten of is vaak te vinden bij de visafslag in de haven, wetende dat hier voldoende voedsel te verkrijgen is.

Voorkomen

Op alle Galapagos eilanden, vooral bij toeristen plaatsen. Op Santa Cruz bij de visafslag was een feest van Bruine Pelikanen. De Bruine Pelikaan is wijdverspreid, zie ondersoorten.

Voedsel

Ze vliegen over het water en keren ineens om, om in het water te duiken. Het ziet er niet uit, maar is wel een effectieve manier van vissen. De keelzak wordt gevuld met zeewater tijdens de duik, waarna ze hier de kleine visjes uit filteren.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Pelecaniformes
Familie: Pelecanidae
Geslacht: Pelecanus
Soort: Pelecanus occidentalis

Ondersoorten

P.o. californicus: de westkust van de Verenigde Staten en westelijk Mexico.
P.o. carolinensis: de Atlantische kusten van de gematigde en tropische Amerika's.
P.o. murphyi: de westkust van Colombia en Ecuador.
P.o. occidentalis: West-Indië.
P.o. urinator: de Galapagoseilanden.

Onderwerpen #Barna gödény #Braunpelikan #Brown Pelican #Bruine Pelikaan #Brun Pelikan #Brūnais pelikāns #Brunpelikan #Galapagos #Galapagos 2007 #Pelecanidae #Pelecanus #Pelicà bru #Pelicaan #Pélican brun #Pelicano-pardo #Pelikaan #Pelikan brunatny #pelikán hnědý #Pellicano bruno #pruunpelikan #Rudasis pelikanas #ruskopelikaani #Американский бурый пеликан #カッショクペリカン #褐鹈鹕