Pestvogel

Kenmerken

De Pestvogel is één van de mooiere vogelsoorten die Nederland wel eens aan doet tijdens de winterperiode. De pestvogel is een zachtbruine vogel van ca. 19cm groot. In vlucht zou je ze kunnen verwarren met een groep spreeuwen. Opvallend zijn het kuifje, de zwarte oogstreep en de zwarte vleugelpennen welke voorzien zijn van witte strepen. Op de vleugel zijn rode pennetjes te zien, en hebben de laatste pennen gele einden. De staart is zwart en eindigd met een gele band. De onderstaart is roestbruin van kleur.

Biotoop

Hij leeft in de noordelijk naald- en gemengde bossen, met name in de Taiga gebieden.

Voorkomen

De Pestvogel leeft in het noorden van Eurazië van de Atlantische tot de Grote Oceaan en in Noord Amerika. Tijdens de winter kan er in Nederland een invasie van deze vogels plaats vinden. Vaak zijn ze dan in de buurt van de Gelderse roos om de vruchten te eten.

Voedsel

In het broedgebied leven ze van de overvloed aan muggen op de taiga. De jonge vogels worden gevoed met alleen dierlijk voedsel. In de winter leven ze ook van bessen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Bombycillidae (Pestvogels)
Geslacht: Bombycilla
Soort: Bombycilla garrulus

Ondersoorten

B.g. garrulus: noordelijk Europa en noordelijk Azië.
B.g. pallidiceps: westelijk Canada en de noordelijke en westelijke Verenigde Staten.

Onderwerpen #Ampelis Europeo #Beccofrusone #Bohemian Waxwing #Bombycilla #Bombycillidae #Brkoslav severni #Çafkëlore bishtverdhë #Csonttollú #Ipekkuyruk #Jaseur boréal #Jemiołuszka #Kugara #Mătăsar #Middelburg #Nederland #Ocell sedós #Passeriformes #Pegam #Pestvogel #Pestvogels #Picoteiro #Seidenschwanz #Sidensvans #Sidesturt #Siidisaba e. viristaja #Silkehale #Silkitoppa #svilorepa kugara #Svirbelis #Tagarela-europeu #tilhi #zangvogel #Zangvogels #Zīdaste #Βομβυκίλα #Амялушка #Копринарка #Омелюх #Свиларка #Свиристель #Սրնգահավ #ציצנית #بال لاکی #شمعي الجناح #キレンジャク #太平鸟