Blauwe kiekendief

Kenmerken

Het mannetje van de Blauwe kiekendief is op de bovendelen donker blauw/grijs, op de onderdelen lichter van kleuren. De vleugelpunten zijn zwart van kleur. Ze hebben gele poten en gele ogen. Het vrouwtje is donker bruin van kleur op de bovendelen en licht bruin tot geel met donkere bestreping op de onderdelen. In vlucht is een witte stuit zichtbaar. Ze worden ca. 43-52cm groot en hebben een spanwijdte van ca 1-1.2 meter.

Biotoop

Het biotoop van een Blauwe kiekendief bestaat uit open gebieden zoals weiden, heidevlakten en open plekken in het bos. Ook duingebieden is geschikt als biotoop.

Voorkomen

Deze vogelsoort leeft in de noordelijke delen van het noordelijk halfrond in Canada, de noordelijke delen van de Verenigde Staten, en in het noorden van Eurazië. Ze migreren na het broedseizoen naar meer zuidelijke gebieden. Euraziatische vogels verhuizen naar Zuid-Europa en Zuid-gematigde Azië en Amerikaanse vogels gaan naar de zuidelijke Verenigde Staten, Mexico en Centraal-Amerika.

Voedsel

De Blauwe kiekendief jaagt op kleine gewervelde dieren in moeraslanden en velden. In de winter foerageren ze veelal met andere roofvogels (zoals buizerden en torenvalken) op velden waar veel veld- en woelmuizen aanwezig zijn.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Sperwerachtigen)
Geslacht: Circus
Soort: Circus Cyaneus

Onderwerpen #Accipitridae #Accipitriformes #Aguilucho Pálido #Albanella reale #Arpella pàl-lida #Blå kärrhök #Blå Kærhøg #Bláheiðir #Blauwe Hoanskrobber #Blauwe Kiekendief #Busard Saint-Martin #Błotniak zbożowy #circus #Eja Strnjarica #Erete vânăt #Gatafornela #Gökçe delice #Hen Harrier #Javinė lingė #Kékes rétihéja #kiekendief #Kornweihe #Lauku lija #Moták pilich #Myrhauk #Pepelasti lunj #poljska eja #roofvogel #roofvogels #Shqipja e fushës #sinisuohaukka #sperwerachtige #sperwerachtigen #Tartaranhão-azulado #Välja-loorkull #Χειμωνόκιρκος #Лунь польовий #Палявы лунь #Полевой лунь #Полска еја #Полски блатар #Դաշտային մկնաճուռակ #זרון תכול #سنقر خاکستری #مرزة الدجاج #เหยี่ยวทุ่งแถบเหนือ #მინდვრის ძელქორი #ハイイロチュウヒ #白尾鹞