Roerdomp

Kenmerken

De Roerdomp, wat een prachtige vogel! De camouflage van deze soort is ongelofelijk. De kleurschakeringen in zijn verenkleed voldoen exact om niet op te vallen in het riet, wanneer hij verstoord wordt staat hij met lange nek tussen het riet stokstil tot dat het gevaar geweken is. De gele poten met grote klauwen zijn uitermate geschikt om door de rietvelden heen te worstelen. Het dier vertoont de meeste activiteit rond zonsopkomst en -ondergang. Het geluid dat de roerdomp maakt kan nog het best worden vergeleken met het slaan op een holle boomstam. Het is een laag dreunend geluid. Hij maakt echter weer een ander geluid om vrouwtjes te lokken, zijn geluid is dan juist hoog en scherp. Vroeger dacht men soms dat de roep van de vogel het geluid van de duivel was. Hij wordt ca. 80cm groot, bijna 2 kg en heeft een spanwijdte van ongeveer 130 cm.

Biotoop

Het biotoop is van deze soort niet erg uitgebreid, hij verblijft in rietvelden veelal bij laagland moerassen. Om een open stuk tussen de velden te passeren vliegt hij geruisloos met zijn korte brede vleugels en ingetrokken nek over het water. De beste periode om hem te zien en te fotograferen is de winter, waarbij je dan kans hebt dat ze al schaatsend over het ijs de rietloze stukken over "schaatsen".

Voorkomen

De Roerdomp leeft vooral in Eurazië. De noordse vogels trekken naar het zuiden, de soorten in Zuidelijk Afrika zijn standvogels. In de winter zien we in Nederland meer roerdompen door de migratie van deze soort. In Nederland is het een schaarse broedvogel, een rode lijst soort, maar wel een soort die weer aan het opkomen is door de beschikbaarheid van geschikte rietvelden.

Voedsel

Meestal vis, maar eet ook kleine amfibieën en zelfs kleine vogels die in het riet leven.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie: Ardeidae (Reigers)
Geslacht: Botaurus
Soort: Botaurus stellaris

Ondersoorten

B.s. stellaris: van Europa tot oostelijk Azië.
B.s. capensis: zuidelijk Afrika.

Onderwerpen #Abetouro #Abetouro-comum #Ardeidae #Avetoro Común #Bąk #Balaban #Bitó comú #Bobnarica #Bölömbika #Botaurus #Buhai de baltă #Bukac velky #Bukavac #bukovac #Butor étoilé #Didysis baublys #Eurasian Bittern #Gakthi #Grootrietreier #Hüüp #İri danquşu #kaulushaikara #Lielais dumpis #Nederland #Oostvaardersplassen #Pelecaniformes #Reiddomp #Reiger #Reigers #Roeipotigen #Roerdomp #Rohrdommel #Rördrom #Rørdrum #Sefþvari #Tarabuso #Ήταυρος #Большая выпь #Бугай #Голем воден бик #Голям воден бик #Чапля-бугай #Մեծ ջրցուլ #אנפה מסורטטת #بوتیمار بزرگ #واق أوراسي #นกยางแดงใหญ่ #ყარაულა #サンカノゴイ #大麻千干鸟