Kolgans

Kenmerken

Qua uiterlijk doet de Kolgans sterk denken aan de grauwe gans, maar hij is iets kleiner. Er zit een grote witte vlek rond zijn snavel welke kol genoemd wordt. De snavel zelf is roze. Volwassen Kolganzen hebben zwarte, onregelmatig gevormde strepen op de borst. Over het geheel is het een donker bruin met zwart gekleurde vogel met een witte opvallende rand over de vleugels.

Biotoop

De Kolgans broedt in de toendra's op Groenland en Azië in het Noorden van Rusland. In de winter migreert hij naar de lagere delen van Europa. In Nederland verblijven ze veel op grasgebieden, akkers en moerassen waar ze actief grazen.

Voorkomen

De Kolgans is een wintergast, hij keert elke winter naar vaste plaatsen terug in Nederland en België, maar ook in Italië, Hongarije en Roemenië hebben overwinteringsgebieden voor deze vogels. Hier verblijft hij in grote groepen in poldergebieden en natuurgebieden zoals het Zwin en Oostvaardersplassen.

Voedsel

Plantaardig voedsel zoals gras, en wortels.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Eenden, ganzen en zwanen)
Geslacht: Anser (Grijze ganzen)
Soort: Anser albifrons

Ondersoorten

A.a. flavirostris: westelijk Groenland.
A.a. albifrons: noordelijk Rusland.
A.a. elgasi: zuidelijk Alaska.
A.a. gambelli: Alaska, noordwestelijk en het noordelijke deel van Centraal-Canada.
A.a. sponsa: westelijk Alaska.

Onderwerpen #Ağalın qaz #Anatidae #Ánsar Careto #anser #Anseriformes #Baltakaktė žąsis #Baltpieres zoss #Beločela gos #Bläsgås #Blässgans #Blesgans #Blesgoes #Blesgæs #Blisgås #Eendachtige #eendachtigen #eenden #eendvogels #Ganso de testa branca #Ganso-grande-de-testa-branca #ganzen #Gârliță mare #Gęś białoczelna #Greater White-fronted Goose #grijze gans #grijze ganzen #Husa belocelá #Kolgans #Lisasta guska #Nagy lilik #Oca lombardella #Oca riallera grossa #Oie rieuse #Pata ballëbardhë #Sakarca #Suur-laukhani #Tundragås #tundrahanhi #Zwanen #Ασπρομέτωπη Χήνα #Белалобая гусь #Белолобый гусь #Белочелна гуска #Голяма белочела гъска #Гуска білолоба #Սպիտակաճակատ սագ #אווז לבן-מצח #إوزة غراء #غاز پیشانی‌سفید بزرگ #თეთრშუბლა ღერღეტი #マガン #白额雁