Zwarte zeekoet

Kenmerken

Volwassen vogels hebben een zwart lichaam met een witte vleugel vlek. Ze hebben een dunne donkere snavel, rode poten en rode voeten. In de winter zijn de bovendelen lichtgrijs en de onderkant is wit. De vleugels zijn dan zwart en hebben een grote witte vlek op de binnenkant. Ze zijn 32-38 cm in lengte, en hebben een spanwijdte van 49-58 cm.

Biotoop

Hun broedgebied bestaat uit rotsachtige kusten, kliffen en eilanden.

Voorkomen

Ze leven nabij de Noordelijke Atlantische kusten in het oosten van Noord-Amerika als tot in het Zuiden nabij Maine, en in West- Europa tot het zuiden van Ierland. Zij zijn een van de weinige vogels die broeden op Surtsey in IJsland het relatief nieuwe vulkanische eiland. In de UK is het een vrij normale broedvogel in West-en Noord Schotland en Noord-Ierland. Sommige vogels broeden in Alaska. Deze vogels overwinteren vaak in hun broedgebieden, en indien nodig verhuizen ze naar open water, maar meestal migreren ze niet erg ver naar het zuiden.

Voedsel

Ze duiken voor voedsel, en zwemmen onder water naar prooi. Ze eten voornamelijk vis en schaaldieren, ook enkele weekdieren, insecten en plantaardig materiaal.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Alcidae
Geslacht: Cepphus
Naam: Cepphus grylle

Ondersoorten

C.g. mandtii: van noordoostelijk Canada en Spitsbergen tot noordelijk Siberië en noordelijk Alaska.
C.g. arcticus: van de noordoostelijk Verenigde Staten, zuidoostelijk Canada en zuidelijk Groenland tot de Britse Eilanden, zuidelijk Scandinavië en de Witte Zee.
C.g. islandicus: IJsland.
C.g. faeroeensis: de Faeröer-eilanden.
C.g. grylle: de Oostzee.

Onderwerpen #Alcidae #Alkoun obecny #Arao Aliblanco #Arao de ala branca #Arau-de-asa-branca #Black Guillemot #Cepphus #Charadriiformes #Črna njorka #Fekete lumma #Gryllteiste #Guillemot à miroir #Kara alk #Krüüsel #Melnais alks #Nurnik #riskilä #Somorgallaire alablanc #Spitsbergen 2010 #Steltloperachtigen #Swarte Skoet #Taistė #Teist #Teista #Tejst #Tobisgrissla #Uria nera #zeekoet #Zwarte Zeekoet #Μαύρη ουρία #Чистик #Чорний чистик #ハジロウミバト #白翅斑海鸽