Rosse Franjepoot

Kenmerken

De Rosse Franjepoot (waadvogel) is ongeveer 21 cm in lengte, met gelobde tenen en een rechte snavel, iets dikker dan die van Grauwe franjepoot. Het vrouwtje is overwegend donkerbruin en zwart bovenop, met rode en witte wangvlekken. De snavel is geel, zwart getipt. Het mannetje is een doffere versie van het vrouwtje. Jonge vogels zijn licht grijs en bruin bovenop, met bruine onderzijde en een donkere vlek door het oog. In de winter is het verenkleed is hoofdzakelijk grijs boven en wit onder, maar de zwarte oogstreep is altijd aanwezig. De snavel is zwart in de winter. Kenmerkend van franjepoten is dat het vrouwtje veel mooier is als dan het mannetje.

Biotoop

De Rosse Franjepoot broedt op de noordelijke toendra's. In de winter trekken zij naar de tropische oceanen. In het broedgebied strijden de vrouwen om hun nestgebied. Zodra zij hun eieren gelegd hebben, migreren ze naar het zuiden. De mannetjes zorgen voor de eieren en de jongen.

Voorkomen

Deze Franjepoot broedt in het Noordpoolgebied van Noord-Amerika en Eurazië.

Voedsel

Deze vogels zijn fraai om te fotograferen, echter bijna onmogelijk door hun beweging tijdens het foerageren. Zij draaien continue kleine cirkels zodat voedsel vanuit de bodem omhoog komt. Ze leven van kleine insecten of schaaldieren, maar kunnen ook insecten uit de lucht grijpen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Scolopacidae (Strandlopers en snippen)
Geslacht: Phalaropus
Naam: Phalaropus fulicarius

Onderwerpen #Brednäbbad simsnäppa #Bûnte Wettergril #Charadriiformes #Escuraflascons becgròs #Falaropo beccolargo #Falaropo bicogroso #Falaropo Picogrueso #Falaropo-de-bico-grosso #Grysfraiingpoot #isovesipääsky #Kızıl denizdüdükçünü #Laposcsőrű víztaposó #lyskonoh ploskozobý #Notătiță cu cioc lat #Phalarope à bec large #phalaropus #Platknābja pūslītis #Plokščiasnapis plaukikas #Ploskokljuni liskonožecفلروب رمادي #Polarsvømmesnipe #Puna-veetallaja #Płatkonóg płaskodzioby #Red Phalarope #Ridja liskonoga #Riđa liskonoga #Rosse Franjepoot #Scolopacidae #Snipachtige #Spitsbergen 2010 #Steltloperachtigen #Strandloper #Thorshane #Thorshühnchen #Þórshani #Κόκκινος Φαλαρόποδας #Плавунець плоскодзьобий #Плоскоклюн листоног #Плосконосый плавунчик #שחיינית רחבת-מקור #فالاروپ بلوطی #นกลอยทะเลสีแดง #ハイイロヒレアシシギ #灰瓣蹼鹬