Noordse stern

Kenmerken

De Noordse Stern is een fraaie stern soort met een kenmerkende lange V-vormige staart. Deze stern is volledig wit, heeft een zwart petje op en heeft opvallende korte rode pootjes en een rode snavel. De vleugels vertonen aan de uiteinde van de pennen aan de onderzijde een zwarte eindrand, waarbij de handpennen doorschijnend zijn. De borst, rug en bovenvleugels zijn grijs getint.

Biotoop

De Noordse Stern broed vaak in kolonies in de nabijheid van water zoals op kusten, baaien, meren in taiga en toendra gebieden. Het is een van de meest agressieve sterns, fel verdedigend van haar nest en jongen. Hij zal mensen en grote roofdieren aanvallen bij bedreiging, meestal door vanuit biddende stand neer te duiken op de bedreiging en het inpikken op de achterkant van het hoofd.

Voorkomen

Deze vogel een uitgebreid broedgebied in de Arctische en sub-arctische regio's van Europa, Azië en Noord-Amerika. De Noordse Stern is kenmerkend door zijn migratie vermogen. Ze zien elk jaar twee zomers als ze migreren van de noordelijke broedgebieden via een slingerende weg naar de oceanen rond Antarctica en terug, een tocht van ongeveer 70.900 km per jaar. Dit is veruit de verste migratie die bekend is onder dieren.

Voedsel

Noordse sterns duiken vaak naar beneden om aan de oppervlakte van het water prooi te vangen. Ook wordt weleens gezien dat ze voedsel van andere vogels afhandig maken. Ze leven afhankelijk van de gebieden waar ze verblijven van voedsel uit het water wat varieert van schelpdieren tot aan vis.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Onderstam: Vertebrata (Gewervelden)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Sternidae (Steltloperachtigen)
Familie: Sternidae (Sterns)
Geslacht: Sterna
Soort: Sterna paradisaea

Onderwerpen #Andorinha-do-mar-árctica #Arctic Tern #Arktička čigra #Arktiese seeswael #Arktiese Sterretjie #Carrán ártico #Charrán Artico #Chiră polară #Havterne #Juras zirinš #Kría #Küstenseeschwalbe #Kuzey sumrusu #lapintiira #Noardske Stirns #Noordse Stern #Noorwegen 2010 #Polarna čigra #Poliarinė žuvėdra #Randtiir #Rybák dlouhoocasy #Rybitwa popielata #Rødnebbterneキョクアジサシ #Sarki csér #Silvertärna #Spitsbergen 2010 #Steltloperachtigen #stern #sterna #Sterna codalunga #Sterne arctique #sternen #sternidae #sterns #Xatrac àrtic #Χιονογλάρονο #Палярная крычка #Полярна рибарка #Полярная крачка #Полярний крячок #שחפית קטב #خطاف بحر قطبي #北极燕鸥