Kortbekzeekoet

Kenmerken

De Kortbekzeekoet of Dikbekzeekoet is een alkensoort welke een zeevogel is. Deze zeekoet wordt ca. 44 cm groot en heeft witte onderdelen, en zwarte bovendelen. Kenmerkend voor deze soort is de wat dikkere snavel en de witte lijn op de snavel.

Biotoop

De Kortbekzeekoet leeft nabij de kust en broedt op kliffen op smalle richels in vaak gemengde kolonies met Papagaaiduikers, Zwarte zeekoeten en Zeekoeten. Hij overwintert op zee. De Kortbekzeekoet legt 1 ei op een smalle richel, welke zodanig conisch is dat deze niet van de richel valt maar rondjes draait wanneer deze wordt bewogen. Vaak zie je deze vogels op een rij met de rug naar je toe op een richel zitten. Dit zijn de broedende exemplaren, diegene die andersom zitten broeden niet.

Voorkomen

De Kortbekzeekoet broed in het Arctische gebied. Na het uitkomen van het ei begeleid het mannetje de kleine op zee totdat deze op zich zelf kan leven. In winter verblijven ze op zee.

Voedsel

De zeekoeten leven van vis.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Alcidae
Geslacht: Uria
Naam: Uria lomvia

Ondersoorten

U.l. lomvia: van Noordoost-Canada tot Nova Zembla. Zeer grote kolonies (enkele hoger dan 100.000) bevinden zich in Zuidoost-Spitsbergen en Bereneiland.[3]
U.l. eleonorae: van oostelijk Tajmyr-schiereiland tot de Nieuw-Siberische Eilanden.
U.l. heckeri: Wrangel en Herald en Tsjoekotka.
U.l. arra: van noordelijk Japan tot de Aleoeten en zuidoostelijk Alaska.

Onderwerpen #Alcidae #alkoun tlustozobý #Arao de Brünnich #Arau de Brünnich #Brünnich's Murre #Charadriiformes #Debelokljuna lumna #Dickschnabellumme #Dikbekzeekoet #Guillemot de Brünnich #Kalın gagalı alk #Kortbekzeekoet #Nurzyk polarny #pohjankiisla #põhjatirk #Polarlomvi #Polarlomvie #Resnknābja kaira #Somorgollaire de brünnich #Spetsbergsgrissla #Spitsbergen 2010 #Steltloperachtigen #Storasnapis narūnėlis #Stuttnefja #Thick-billed Murre #Tsjoksnaffelskoet #uria #Uria di Brünnich #Vastagcsőrű lumma #waadvogels #Παχύραμφη ουρία του Μπρούνιχ #Товстодзьоба кайра #Толстоклювая кайра #ハシブトウミガラス #厚嘴崖海鸦