Ijseend

Kenmerken

Volwassenen Ijseenden hebben een witte onderkant, maar de rest van het verenkleed ondervind continue een complexe rui. Het mannetje heeft een lange puntige staart (10 tot 15 cm) en een donkergrijze snavel doorkruist door een roze band. In de winter heeft de man een donkere vlek op de wang een voornamelijk witte kop en hals, een donkere borst en meestal wit lichaam. In de zomer is de man donker op het hoofd, nek en rug en heeft een witte wang vlek. Het vrouwtje heeft een bruine rug en een relatief korte puntige staart. In de winter heeft het vrouwtje een wit hoofd en nek met een donkere kruin. In de zomer is de kop donker. Juveniele vogels lijken op volwassen vrouwtjes in het najaar van verenkleed, maar met een lichtere, minder aanwezige wang vlek.

Biotoop

Hun broedgebied bestaat uit toendra gebieden en moerassen, maar ze broeden ook langs de kust en in grote bergmeren.

Voorkomen

Zij leven in de Noord-Atlantische regio, Alaska, Noord- Canada, Noord -Europa en Rusland. Het zijn trekvogels en migreren in de winter langs de oostelijke en westelijke kusten van Noord-Amerika, de kust van Noord-Europa en Azië, met achterblijvers zijn te vinden op de Zwarte Zee. Het belangrijkste overwinteringsgebied is de Baltische Zee, waar in totaal ongeveer 4,5 miljoen Ijseenden overwinteren.

Voedsel

Ze voeden zich door te duiken naar weekdieren, schaaldieren en kleine vissen. Hoewel ze meestal prooi dicht bij de oppervlakte vangen, zijn ze in staat duiken tot een diepte van 60m te maken.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht: Clangula
Naam: Clangula hyemalis

Onderwerpen #Alfågel #alli #Anatidae #Ànec glacial #Anseriformes #Aul #Clangula #eend #eendachtigen #eenden #eendvogels #Eisente #Harelde boréale #Hávella #Havelle #Havlit #Hoholka ledni #Iisein #IJseend #Jegesréce #Kākaulis #Ledinė antis #Lodówka #Long-tailed Duck #Moretta codona #Patka ledara #Pato Havelda #Pato rabeiro #Pato-de-cauda-afilada #plovka ledenjarka #Rață de ghețuri #Rosa e ngricave #Spitsbergen 2010 #Telkuyruk #Zimska raca #Χιονόπαπια #Ледена потапница #Морянка #Нырок-маранка #Северна патка #Երկարապոչ բադ #ברווז קרח #اردک دم‌دراز #بط طويل الذنب #เป็ดหางยาว #コオリガモ #长尾鸭