Grote Burgemeester

Kenmerken

Dit is een grote en krachtige meeuwsoort, zeer bleek in alle delen van het verenkleed, zonder zwart in de vleugels of staart. De term glaucous in het Engels beschrijft de verkleuring van het verenkleed. Volwassenen zijn lichtgrijs op de bovendelen wit op de overige delen, en hebben een dikke gele snavel. Onvolwassen exemplaren zijn vaal bleek grijs met een grotendeels roze snavel. Deze soort is groter en dikker dan de vergelijkbare Kleine Burgemeester, maar is even groot als de Grote Mantelmeeuw. Het duurt vier jaar voordat ze volwassen zijn.

Biotoop

De Grote Burgemeester broedt alleen of in kleine kolonies aan de kust op kliffen. Na het broedseizoen verblijven ze op zee.

Voorkomen

Hij broedt in de arctische gebieden van het noordelijk halfrond en de Atlantische kusten van Europa. Het is een migrerende soort, hij overwintert in de Noord- Atlantische Oceaan en de Noord- Pacifische oceanen, zover zuidelijk als de Britse eilanden en de noordelijke staten van de Verenigde Staten. Een paar vogels bereiken de zuidelijke Verenigde Staten en het noorden van Mexico.

Voedsel

Grote burgemeesters zijn alleseters zoals de meeste Larus meeuwen, zij eten vis, insecten, weekdieren, zeesterren, kladjes, eieren, kleine vogels, kleine zoogdieren en aas evenals zaden, bessen en graan.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Gewervelden)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Laridae (Meeuwen)
Geslacht: Larus
Naam: Larus hyperboreus

Ondersoorten

L.h. hyperboreus: van noordelijk Europa tot noordwestelijk Siberië.
L.h. pallidissimus: van noordwestelijk Siberië tot de Beringzee.
L.h. barrovianus: van Alaska tot noordwestelijk Canada.
L.h. leuceretes: van het noordelijke deel van Centraal-Canada tot Groenland en IJsland.

Onderwerpen #Charadriiformes #Didysis poliarinis kiras #Eismöwe #Gabbiano glauco #Gaivota hiperbórea #Gavinot hiperbori #Gavión Hiperbóreo #Glaucous Gull #Goéland bourgmestre #Gråmåge #Grote Burgemeester #Grutte Iismiuw #Hvítmáfur #isolokki #Jääkajakas #Jeges sirály #Kutup martısı #Laridae #larus #Ledni galeb #Lielā polārkaija #meeuw #Meeuwen #Mewa blada #Pescăruş de ghețuri #Polarmåke #Racek sedy #Spitsbergen 2010 #Steltloperachtigen #Vittrut #Бургомистр #Голяма белокрила чайка #Полярний мартин #שחף לבן-כנף #نورس الثلج #کاکایی راه‌راه #シロカモメ #北极鸥