Eider

Kenmerken

Het broedkleed van het mannetje is onmiskenbaar. De kop, nek, borst en rug zijn wit en de kruin, buik en flanken zijn zwart. Op de achterzijde van de kop en aan de zijkant van de nek zitten lichtgroene vlekken. Het vrouwtje is helemaal bruin met donkere bestreping. De snavel is kenmerkend wigvormig en deels aan de zijdes bevedert.

Biotoop

De Eider broedt langs laag liggende kusten, eilanden, en zandige kusten. Hij broedt solitair of in kolonies. Na het uitkomen van de eieren zijn de mannetjes vertrokken naar zee en verzorgen de vrouwtjes de kinderen, een zogenaamde crèche.

Voorkomen

De Eider komt van oorsprong uit Noordelijk Euroazië en Noord Amerika en spreid zich uit over het Noordelijk deel.

Voedsel

Een Eider leeft voornamelijk van weekdieren en bodemdieren en foerageert door naar deze prooien te duiken tot wel 25 meter diep. Ze eten ook vis, zeeanemonen en inktvis.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht: Somateria
Soort: Somateria mollissima

Ondersoorten

S.m. v-nigrum: noordoostelijk Azië en Alaska.
S.m. borealis: noordoostelijk Canada, Groenland en IJsland.
S.m. sedentaria: Hudson Baai en James Baai (Canada).
S.m. dresseri: zuidoostelijk Canada, de noordoostelijke Verenigde Staten.
S.m. faeroeensis: Faeröer-eilanden.
S.m. mollissima: noordwestelijk Eurazië.

Onderwerpen #Anatidae #Anseriformes #Common Eider #Ederfugl #Edredon #Edredone #eendachtigen #eenden #eendvogels #Eider #Eider à duvet #Eider Común #Eider-edredão #Eiderente #Eiderul #Ejder #Gaga #Gavka #haahka #Hahk #Kajka morská #Lielā pūkpīle #Nederland #Paprastoji gaga #Pata e detit #Pehelyréce #Pufla #sjeverna gavka #Somateria #Spitsbergen 2010 #Texel #Ærfugl #Æður #Πουπουλόπαπια #Звычайная гага #Обикновена гага #Обыкновенная гага #Пухівка #אדרית שחורת-כיפה #عيدر #ホンケワタガモ #欧绒鸭