Bontbekplevier

Kenmerken

De bontbekplevier heeft een bruine rug en witte buikzijde. De hals is voorzien van een zwarte band, zijn oog is aan de onderzijde ook voorzien van een zwarte band. Hij lijkt veel op de kleine plevier, maar heeft geen gele oogring, in de snavel van de bontbekplevier is oranje met een zwart uiteinde.

Biotoop

Zoet en zoutwater gebieden bij zand- en grindbanken, en getijde gebieden.

Voorkomen

Algemene zomergast in Noord Europa. Leeft daarnaast in het noordelijk deel van Canada, Groenland en Ijsland.

Voedsel

Jaagt zoals alle plevieren door te rennen, stoppen en pikken. Insecten, spinnen en andere ongewervelde.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Charadriidae (Plevieren)
Geslacht: Charadrius
Soort: Charadrius hiaticula

Ondersoorten

C.h. psammodromus: noordoostelijk Canada, Groenland en IJsland.
C.h. hiaticula: van het Verenigd Koninkrijk en westelijk Frankrijk tot zuidelijk Noorwegen, zuidelijk Zweden en de Baltische Staten.
C.h. tundrae: noordelijk Eurazië.

Onderwerpen #Bontbekplevier #Borrelho-grande-de-coleira #Bûnte Wilster #charadriidae #Charadriiformes #Charadrius #Chorlitejo Grande #Common Ringed Plover #Corriere grosso #Corriol gros #dūdieviņš #Grand Gravelot #Halkalı cılıbıt #Jūrinis kirlikas #Kulik Blatarić #Kulik pisecny #Liivatüll #Nederland #omatni deževnik #Parti lile #Píllara real #plevieren #Prundăraş gulerat mare #Ringnekstrandkiewiet #Sandlo #Sandlóa #Sandregenpfeifer #Sieweczka obrożna #Smilšu tārtiņš #Spitsbergen 2010 #steltloper #Steltloperachtigen #Stor Præstekrave #Större strandpipare #tylli #Vraponjësi i madh #Yaxalıqlı bozca #Zeeland #zujavac blatarić #Αμμοσφυριχτής #Вялікі зуёк #Галстучник #Пясъчен дъждосвирец #Փողկապավոր քարադր #חופמי צווארון #سلیم طوقی بزرگ #قطقاط مطوق زقزاق مطوق #นกหัวโตเล็กขาส้ม #საყელოიანი წინტალა #ハジロコチドリ #剑鸻