Sneeuwgors

Kenmerken

De sneeuwgors wordt ca. 16 cm groot. In de broedperiode is de man wit, met een zwarte rug en heeft zwarte middelste staartpennen. De vrouw heeft dan een grijze kop en rug met zwarte vlekken. De snavel is tijdens de broedperiode donker van kleur. In de winter verkleurd het wit naar roestig bruin. De snavel is dan licht van kleur.

Biotoop

In het broedseizoen begeeft de sneeuwgors zich op de toendra, langs rotskusten en bergtoppen. In de winter spreiden ze zich uit langs kusten buiten het broedgebied. Ze worden in de winter vaak langs onze kust waargenomen.

Voorkomen

De sneeuwgors is een standvogel in Ijsland en Noord-Schotland en is een zomergast in Noord Europa.

Voedsel

Insecten en zaden tijdens het broedseizoen, buiten het broedseizoen alleen zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Calcariidae
Geslacht: Plectrophenax
Soort: Plectrophenax nivalis

Ondersoorten

P.n. nivalis: noordelijk Noord-Amerika en noordelijk Europa.
P.n. insulae: IJsland.
P.n. vlasowae: van noordoostelijk Europa tot noordoostelijk Siberië.
P.n. townsendi: de Komandorski-eilanden, de Aleoeten en de Pribilofeilanden.

Onderwerpen #Alaca kirazkuşu #Bijela strnadica #Bruant des neiges #calcariidae #Escrevedeira-das-neves #Escribano Nival #Escribenta das neves #Hangelind #Hósármány #Oesterdam 2010 #Pasărea omătului #Passeriformes #plectrophenax #pulmunen #Schneeammer #Sit blanc #Sneeuwgors #Snehule severni #Snespurv #Snežna strnadica #snežni strnad #Sniedze #Sniefink #Sniegstartė #Śnieguła zwyczajna #Snjótittlingur #Snösparv #Snow Bunting #Snøspurv #Spitsbergen 2010 #vinkachtige #vinkachtigen #vinken #zangvogel #Zangvogels #Zigolo delle nevi #Χιονοτσίχλονο #Пуночка #Снежна овесарка #Сняжурка #Ձյան դրախտապան #גבתון שלג #درسة الثلوج #ユキホオジロ #雪鹀