Roodkeelduiker

Kenmerken

De Roodkeelduiker is de kleinste duiker, en is maar net iets groter als een fuut. Dit is de enigste duiker die vanaf land kan opstijgen. In het broedseizoen zijn de kop en de zijkanten van de hals grijs, de achterkant van de hals is zwartwit gestreept en op de keel zit een bruinrode vlek. De rug is bruingrijs en de onderzijde is grijs met donkergevlekte flanken. In de winter wordt de onderzijde wit en de bovenzijde grijsbruin met ovale witte vlekjes. De bruinrode keel is dan verdwenen.

Biotoop

De Roodkeelduiker broedt vlak bij kleine ondiepe zoetwaterplassen op boomloze terreinen. In de winter verspreid hij zich over kustgebieden.

Voorkomen

Tijdens de broedperiode op de toendra's van Europa, Azië en Noord-Amerika. Tijdens de winterperiode wordt hij ook gezien in Nederland.

Voedsel

De Roodkeelduiker duikt onderwater om vis te vangen tussen de 2 en 9 meter diepte.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Gaviiformes (Duikers)
Familie: Gaviidae (Duikers)
Geslacht: Gavia (Duikers)
Soort: Gavia stellata

Onderwerpen #Brūnkakla gārgale #Calàbria petita红喉潜鸟 #Colimbo Chico #Crvenogrli Plijenor #Cufundar mic #Duiker #Duikers #Északi búvár #Gavia #Gaviidae #Gaviiformes #kaakkuri #Kızıl gerdanlı dalgıç #Lómur #Lytse Seedûker #Mobelha-pequena #Mobella pequena #morski gnjurac mali #Noorwegen 2010 #Nori gushëkuq #Nur rdzawoszyi #Plongeon catmarin #Potáplice malá #Punakurk-kaur #rdečegrli slapnik #Red-throated Diver #Red-throated Loon #Roodkeelduiker #Rudakaklis naras #Rødstrubet Lom #Smålom #Sterntaucher #Strolaga minore #Κηλιδοβούτι #Гагара червоношия #Краснозобая гагара #Обичен северен нуркач #Червеногуш гмуркач #Чырвонаваллёвы гагач #Կարմրախածի սուզահավ #צוללן אדום-גרון #غماس أحمر الزور #غواص گلوسرخ #წითელყელა ღორიხვა #アビ