Paarse strandloper

Kenmerken

De Paarse strandloper wordt ca. 20cm groot. Hij is aan de onderzijde licht van kleur en bestreept, op de bovenzijde donkerbruin met geel tot rode zwemen over zijn veren. De veertjes zijn afgewerkt met een wit randje. De snavel heeft aan het uit einde een kleine kroming omlaag. Hij heeft een licht oogstreep.

Biotoop

Hij geeft de voorkeur aan rotsachtige eilanden en natte toendra's. De meeste foto's hieronder zijn gemaakt op Spitsbergen.

Voorkomen

De Paarse strandloper broedt in de arctische gebieden in Eurazë en Noord Amerika. Tijdens de winter trekt hij naar het zuiden waaronder ook de kust van Nederland. De pier bij Ijmuiden en de Brouwersdam zijn goede plaatsen om ze te kunnen vinden.

Voedsel

Tijdens de broedtijd leeft hij van insecten, larven en spinnen, maar ook van bessen en zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Scolopacidae (Snipachtigen)
Geslacht: Calidris
Soort: Calidris maritima

Ondersoorten

C.m. belcheri: Hudsonbaai en James Baai.
C.m. maritima: van noordelijk Canada, Groenland, Spitsbergen, Scandinavië tot het noordelijke deel van Centraal-Siberië.
C.m. littoralis: IJsland.

Onderwerpen #Bécasseau violet #Biegus morski #calidris #Charadriiformes #Correlimos Oscuro #Fjæreplytt #Jespák morsky #Jūras šņibītis #Jūrinis bėgikas #Meerstrandläufer #Merirüdi e. meririsla #merisirri #Mor kumkuşu #Morski prodnik #Morski žalar #Paarse Strandloper #Pilrito-escuro #Pilro escuro #Piovanello violetto #Purple Sandpiper #Scolopacidae #Sendlingur #Skärsnäppa #Snipachtige #Snipachtigen #Sortgrå Ryle #Spitsbergen 2010 #steltloper #Steltloperachtigen #Stiengril #Tengeri partfutó #Territ fosc #Βραχοσκαλίδρα #Марскі пясочнік #Морской песочник #Побережник морський #חופית #ムラサキハマシギ #紫滨鹬