Kuifduiker

Kenmerken

De Kuifduiker is een prachtige futensoort welke in Nederland weinig gezien wordt. Tijdens de trekperiode kan hij echter wel gezien worden, maar in broedkleed mis hij toch zijn gele kuifjes. Zijn buik is licht van kleur, de borst en hals zijn roesbruin, de bovendelen zijn zwart. Zijn kop is ook zwart behoudens dat er aan iedere zijde een goudgele waaier op de oorstreek zit. Opvallend is zijn knalrode oog.

Biotoop

Waterrijke gebieden met laag water zoals meren en plassen. Langs deze plassen dient er voldoende beschutting te zijn.

Voorkomen

Kuifduikers broeden in Europa rond de Oostzee, op IJsland en een groot deel van Canada. Tijdens de winter trekken ze naar het zuiden.

Voedsel

De Kuifduiker eet vooral insecten en larven maar kan ook waterdieren eten zoals garnaaltjes en kleine vissen. Ze happen ook naar vliegende insecten, erg leuk om te zien.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Podicipediformes (Futen)
Familie: Podicipedidae (Futen)
Geslacht: Podiceps
Soort: Podiceps auritus

Ondersoorten

P.a. auritus: noordelijk Eurazië.
P.a. cornutus: Canada en de noordelijke Verenigde Staten.

Onderwerpen #Cabussó orellut #Corcodel de iarnă #Flórgoði #Füles vöcsök #Futen #Grèbe esclavon #Horndykker #Horned Grebe #Kredharaku me veshë #Kuifduiker #Kulaklı batağan #Mergulhão-de-pescoço-castanho #mustakurkku-uikku #Noorwegen 2010 #Nordisk Lappedykker #Ohrentaucher #Perkoz rogaty #Podiceps #Podicipedidae #Podicipediformes #Potápka zlutorohá #Qırmiziboyun maygülüMergullón real #Ragainais dūkuris #Raguotasis kragas #Sarvikpütt #Slavonian Grebe #Svarthakedopping #Svasso cornuto #TûfdûkerZlatouhi ponirek #ušati gnjurac #Zampullín Cuellirrojo #Χειμωνοβουτηχτάρι #Красношейная поганка #Пірникоза червоношия #Ушат гмурец #Чырванашыйная коўра #Կարմրավիզ սուզակ #טבלן לבן-לחיים #غطاس سلافونيا #کشیم گوشدار #წითელყელა კოკონა #ミミカイツブリ #角䴙䴘