Lepelaar

Kenmerken

De Lepelaar is goed te herkennen aan zijn snavel welke de vorm van een lepel heeft. De Lepelaar is helemaal wit, heeft een kale keelvlek, een zwarte snavel met blauwe strepen en een geel einde. De ogen zijn rood. Hij wordt ca. 1 meter hoog, en heeft een spanwijdte van ca 130cm.

Biotoop

De Lepelaar leeft in rustige ondiepe watergebieden of rustig stromende rivieren met modder bodem. Hij foerageert door al zwaaiend met de snavel door het water te lopen.

Voorkomen

Ze broeden in Zuid-Europa, Azië en Noord Afrika. Nederland heeft ook enkele broedkolonies.

Voedsel

Insectenlarven, schaaldieren, kikkers, kleine vissen en waterplanten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie: Threskiornithidae (Ibissen en lepelaars)
Geslacht: Platalea
Soort: Platalea leucorodia

Ondersoorten

P.l. leucorodia: van Europa tot noordelijk China, India en Sri Lanka.
P.l. balsaci: westelijk Mauritanië.
P.l. archeri: de kusten van de Rode Zee en Somalië.

Onderwerpen #(Ευρασιατική) Χουλιαρομύτα #Becplaner #Çapka sqeplugë #Colhereiro #Espátula Común #Eurasian Spoonbill #Flatnefur #Girnovė #Ibissen #Kanalasgém #kapustahaikara #Kaşıkçı #Kolpik bily #Lepelaar #lepelaars #Leppelbek #Löffler #Lopătar #Luitsnokk-iibis #Nederland #Oostvaardersplassen #Pelecaniformes #Platalea #Roeipotigen #Skedstork #Skestork #Skjestork #Spatola #Spatule blanche #Threskiornithidae #Warzęcha #Žličarka #Ərsindimdik #Бяла лопатарка #Колпіца #Колпица #Колпиця #Косар #Лажичарка #Мала бела (Сребреникава) чапја #Տարգալակտուց #כפן #أبو ملعقة أبيض #ჟერო #ヘラサギ #白琵鹭