Zwarte tapuit

Kenmerken

De zwarte tapuit is een volledig zwarte vogel met witte staartbasis en zwarte brede eindband. Het vrouwtje is wat bruiner van kleur. Hij wordt ca. 16 tot 18 cm groot. Hij komt fors over en heeft een grote snavel ten opzichte van andere tapuitsoorten.

Biotoop

Het leefgebied van de zwarte tapuit bestaat berghellingen met kale grond met verspreide struiken en rotsen. Ook kustkliffen worden door deze vogels gezien als hun biotoop. De vogel mijdt vlak terrein maar gebieden waar mensen wonen en bossen. Hij nestelt in holtes van rotsen en kliffen, waar hij tussen de 3 en 5 eieren legt.

Voorkomen

De zwarte tapuit broedt alleen in Zuid Frankrijk, het Iberische Schiereiland en in het Noordwesten van Afrika zoals Marokko.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae
Onderfamilie: Saxicolinae (voorheen: kleine lijsterachtigen)
Geslacht: Oenanthe
Soort: Oenanthe leucura

Ondersoorten

O.l. leucura: Portugal, Spanje en zuidelijk Frankrijk.
O.l. syenitica: noordwestelijk Afrika.

Onderwerpen #Baltauodegis kūltupys #bělořit černý #białorzytka żałobna #Black Wheatear #Chasco-preto #Còlit negre #Collalba Negra #Črni kupčar #Kara kuyrukkakan #Kormos hantmadár #lijsterachtige #lijsterachtigen #Marokko 2010 #Melnā čakstīte #Monachella nera #Muscicapidae #must-kivitäks #mustatasku #oenanthe #Pedreiro negroT #raquet rieur #saxicolinae #Svart stenskvätta #Svartsteinskvett #Sørgestenpikker #Trauersteinschmätzer #Urðardepill #Zwarte Tapuit #Μαυροπετρόκλης #Белохвостая каменка #Кам янка білогуза #Черно каменарче #סלעית שחורה #クロサバクヒタキ #白尾鵖