Zwarte stern

Kenmerken

Een volwassen exemplaar is 20 tot 25 centimeter groot, met een vleugelspanwijdte van 59 cm. Hij is ongeveer even lang als de dwergstern, maar oogt groter, omdat de dwergstern veel kortere vleugels heeft (spanwijdte 44 cm). Beide geslachten hebben een gelijk verenkleed. In het voorjaar en de vroege zomer hebben zwarte sterns een roetzwarte kop en een geleidelijk naar grijs aflopend verenkleed op de borst.

Biotoop

Broed in moerassen en rietgebieden waar vegetatie in het water ligt waarop ze kunnen nestelen. De zwarte stern broedt in kolonies, het nestelen wordt in Nederland bevordert door het plaatsen van vlotjes in het water.

Voorkomen

De zwarte stern is een trekvogel die in Noord- en Midden-Amerika, het noorden van Zuid-Amerika, Eurazië en Afrika voorkomt.

Voedsel

Ongewervelde (water) dieren en vis

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Sternidae (Sternen)
Geslacht: Chlidonias
soort: Chlidonias niger

Ondersoorten

C.n. niger: van Europa tot centraal Azië.
C.n. surinamensis: Canada en de noordelijke Verenigde Staten.

Onderwerpen #åkertärna #Black Tern #Blåtärna #Blaustirns #Charadriiformes #Chirighiță neagră #chlidonias #Črna čigra #Dallëndyshe deti zezë #Fumarel Común #Fumarell negre #Gaivina negra #Gaivina-preta #Guifette noire #Juodoji žuvėdra #Kara sumru #Kolþerna #Kormos szerkő #Melnais zīriņš #Mignattino #mustatiira #Mustviires #Qara sterna #Rybák cerny #Rybitwa czarna #Sortterne #Steltloperachtigen #stern #sternen #sternidae #sterns #Svarttärna #Svartterne #Swartmeerswael #Swartsterretjie #Trauerseeschwalbe #Zwarte Stern #Μαυρογλάρονο #Крячок чорний #Рибарска вртимушка #Черна рибарка #Черная крачка #Чорная рыбачка #Սև ջրածիծառ #מרומית שחורה #خطاف مستنقعات أسود مرشك أسود #پرستودریایی سیاه #შავი თევზიყლაპია #ハシグロクロハラアジサシ #黑浮鸥