Zwarte roodstaart (M)

Kenmerken

De Zwarte roodstaart wordt 14 cm groot. Het mannetje is roetzwart en heeft grijswitte vlekken op de vleugels. Het vrouwtje is minder zwart maar meer vaal grijsbruin en heeft geen vlekken op de vleugels. De staart is volledig roestbruin.

Biotoop

De Zwarte roodstaart is een trekvogel en komt vanaf half maart tot oktober in Nederland en Vlaanderen voor in stedelijke gebieden.  Ze zijn vaak te vinden op industrieterreinen en bouwgebieden zoals nieuwbouw wijken.

Voorkomen

Zomergast en broedvogel in Nederland. Het is een wijdverspreide broedvogel in Zuid- en Midden-Europa, Azië en Noordwest-Afrika, Groot-Brittannië en Ierland, zuid naar Marokko, en het oosten naar het centrum van China. Het is in het mildere delen van zijn verspreidingsgebied een standvogel, maar de noordoostelijke broedvogels migreren in de winter naar Zuid- en West-Europa, Azië en Noord-Afrika.

Voedsel

Ongewervelde en vruchten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae
Onderfamilie: Saxicolinae
Geslacht: Phoenicurus
Soort: Phoenicurus ochruros

Ondersoorten

P.o. gibraltariensis: Europa en noordwestelijk Afrika.
P.o. ochruros: van Turkije tot de Kaukasus en noordwestelijk Iran.
P.o. semirufus: westelijk Syrië, Libanon en noordoostelijk Israël.
P.o. phoenicuroides: (Oostelijke Zwarte roodstaart) noordoostelijk Iran en Turkmenistan tot noordwestelijk Pakistan, noordelijke naar zuidoostelijk Kazachstan, noordwestelijk China, het zuidelijke deel van Centraal-Siberië en westelijk Mongolië.
P.o. rufiventris: van de centrale Himalaya tot centraal China.

Onderwerpen #Bishtkuqi zeshkan #Black Redstart #Codirosso spazzacamino #Codroş de munte #Colirrojo Tizón #Cotxa fumada #Dūminė raudonuodegė #Hausrotschwanz #Házi rozsdafarkú #Húsaskotta #Husrødstjert #Kara kızılkuyruk #Kopciuszek zwyczajny #Luxemburg 2016 #Mrka Crvenrepka #Muscicapidae #Must-lepalind #mustaleppälintu #Passeriformes #phoenicurus #planinska crvenperka #Rabirrubio #Rabirruivo-preto #Rehek domáci #Rougequeue noir #saxicolinae #Šmarnica #Svart rödstjärt #Svartrødstjert #Swart Readsturtsje #zangvogel #Zangvogels #Zwarte roodstaart #Καρβουνιάρης #Горихвістка чорна #Горихвостка-чернушка #Домашна червеноопашка #Рудахвостка-чарнушка #Црна црвеноопашка #Սևուկ կարմրատուտ #חכלילית סלעים #حميراء سوداء #دم‌سرخ سیاه #შავი ბოლოცეცხლა #クロジョウビタキ #赭红尾鸲