Woestijntapuit

Kenmerken

De Woestijntapuit is een prachtige tapuitsoort welke we niet veel hebben mogen zien in Marokko. Hij heeft een zwarte keel, zwarte snavel en zwarte poten. De bovenzijde van de kop en rug zijn zandig geel, de onderzijde beige. Hij heeft een beige stuit. De vleugels zijn in opgevouwen vorm zwart met een witte rand. De wenkbrauw streep is geelachtig wit. De Woestijntapuit wordt ca. 15 cm groot.

Biotoop

Het leefgebied van de Woestijntapuit bestaat uit droge zandige heide of halfwoestijnen met verspreide vegetatie en rotsen. Hij vermijdt de volledige zandwoestijnen.

Voorkomen

De Westelijke Woestijntapuit broedt in de Sahara en het noordelijke Arabisch schiereiland. De Oostelijke vorm is te vinden in de semi-woestijnen van centraal Azië en in de winter in Pakistan en het Noordoosten van Afrika.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae
Onderfamilie: Saxicolinae (voorheen: kleine lijsterachtigen)
Geslacht: Oenanthe
Soort: Oenanthe deserti

Ondersoorten

O.d. homochroa: noordelijk Afrika.
O.d. deserti: van noordoostelijk Egypte door het Midden-Oosten naar Mongolië en Afghanistan.
O.d. oreophila: de Himalaya, Tibet en westelijk China.

Onderwerpen #aavikkotasku #Auðnadepill #bělořit pouštní #Białorzytka pustynna #Chasco-do-deserto #Çöl kuyrukkakanı #Còlit del desert #Collalba Desértica #Desert Wheatear #Dykuminis kūltupys #Kõrbe-kivitäks #lijsterachtige #lijsterachtigen #Marokko 2010 #Monachella del deserto #Muscicapidae #oenanthe #Ökenstenskvätta #Passeriformes #Pedreiro do deserto #Puščavski kupčar #Pustinjska belka #Sânheidehipper #saxicolinae #Sivatagi hantmadár #tapuit #Traquet du désert #Tuksneša čakstīte #Woestijntapuit #Wüstensteinschmätzer #zangvogel #Zangvogels #Ørkensteinskvett #Ørkenstenpikker #Ερημοπετρόκλης #Пустинно каменарче #Пустынная каменка #Անապատային քարաթռչնակ #סלעית מדבר #أبلق البادية أبلق الصحراء #چکچک بیابانی #サバクヒタキ #漠即鸟