Witkruintapuit

Kenmerken

De Witkruintapuit was toch wel de vogelsoort van Marokko! Zijn zwarte kleed met witte pet en witte staart was overal te zien, ook in steden. Het fotograferen was daar in tegen veel lastiger. Een erg mooie soort die veelvuldig gezien werd tijdens onze rondreis. Het jong van deze vogels lijkt er veel op de zwarte tapuit. Hij wordt ca. 17 tot 18 cm groot. Kenmerkend is natuurlijk de witte kruin, maar ook de witte staart met zwarte midden baan, hij heeft geen zwarte eindband.

Biotoop

Het leefgebied van de Witkruintapuit bestaat uit afgelegen woestijngebieden, halfwoestijnen met kale steenachtige vlaktes en nabij steden. Deze vogel benodigd geen vegetatie.

Voorkomen

De Witkruintapuit leeft in steenachtige woestijnen van de Sahara en Arabië tot in Irak. Hij broedt in spleten van rotsen en legt tussen de 3 en 5 eieren.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae
Onderfamilie: Saxicolinae (voorheen: kleine lijsterachtigen)
Geslacht: Oenanthe
Soort: Oenanthe leucopyga

Ondersoorten

O.l. aegra: van noordwestelijk Afrika tot westelijk Egypte.
O.l. leucopyga: van de Nijldelta van Egypte en noordelijk centraal Soedan, van noordoostelijk Soedan tot Eritrea en Djibouti.
O.l. ernesti: van noordoostelijk Egypte tot centraal Saoedi-Arabië en Jemen.

Onderwerpen #Ak tepeli kuyrukkakan #Baltgalvas čakstīte #Beloglavi kupčar #białorzytka saharyjska #Chasco-de-barrete-branco #Còlit tuareg #Collalba Yebélica #Helludepill #Hvidkronet Stenpikker #Hvitkronesteinskvett #kalottitasku #Koronás hantmadár #lijsterachtige #lijsterachtigen #Marokko 2010 #Monachella testabianca #Muscicapidae #oenanthe #Sacharinis kūltupys #Saharasteinschmätzer #saxicolinae #tanu-kivitäks #tapuit #Traquet à tête blanche #Vitkronad stenskvätta #White-crowned Black Wheatear #White-crowned Wheatear #Witkruintapuit #Λευκόπυγος Πετρόκλης #Белопоясная каменка #סלעית שחורת בטן #أبلق أسود أبيض القنة #چکچک سیاه سرسفیدbělořit pustinný #シロガシラクロサバクヒタキ #黑鵖