Witbandleeuwerik

Kenmerken

Dit is een grote, slanke, lang benige leeuwerik. Hij wordt ca 19 tot 22.5 cm groot. De volwassenen zijn vooral zandbruin gekleurd van boven en de buik en borst zijn beige, met enkele strepen op de borst. In tegenstelling tot de meeste andere leeuweriken,  is de Witbandleeuwerik onderscheidend in de vlucht, met een opvallende zwart-witte patroon op zijn brede vleugels. Het vleugel patroon, de lange, gebogen snavel en het trage start van zijn zang in vlucht doen allen denken aan de Hop waarnaar deze soort is vernoemd. De mannelijke, vrouwelijke en juveniele vogels van deze soort zijn allemaal gelijkwaardig in verenkleed.

Biotoop

Het leefgebied van de Witbandleeuwerik bestaat uit semi-woestijnen en woestijnen. Rotsachtige vlaktes met lage vegetatie, daar maakt hij zijn nest op de grond. Zij legt 2 eieren welke door beide ouders worden uitgebroed.

Voorkomen

De Witbandleeuwerik is een broedvogel in de woestijnen van de Kaapverdische Eilanden, Noord Afrika, het Arabische schiereiland en Syrië, Afghanistan en westelijk Pakistan. Het werd vroeger Bifasciated Lark genoemd.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten en zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Alaudidae (Leeuweriken)
Geslacht: Alaemon
Soort: Alaemon alaudipes

Ondersoorten

A.a. boavistae: de Kaapverdische Eilanden.
A.a. alaudipes: van zuidelijk Marokko en Mauritanië tot de Sinaï.
A.a. desertorum: van noordoostelijk Soedan tot noordelijk Somalië, centraal Saoedi-Arabië tot zuidelijk Jemen.
A.a. doriae: van oostelijk Arabië tot Irak, Iran en noordwestelijk India.

Onderwerpen #alaemon #alaudidae #Allodola beccocurvo #Alondra Ibis #Alosa puput #Beltalævirki #Calhandra-de-bico-curvo #Greater Hoopoe-Lark #Härfågellärka #Hüthüt toygarıSirli du désert #Hærfuglelærke #jooksurlõoke #kirjosiipikiuru #Langnebblerke #leeuwerik #Leeuweriken #Margasparnis kukutinis vieversys #Marokko 2010 #Passeriformes #Pupuķcīrulis #Sarlóscsőrű pacsirta #skowron pustynny #skřivan dudkovitý #Srpasti škrjanec #Witbandleeuwerik #Wüstenläuferlerche #zangvogel #Zangvogels #Большой удодовый жаворонок #אלמון #قبرة هدهدية #چکاوک هدهدی #ハシナガヒバリ #拟戴胜百灵