Temmincks strandleeuwerik

Kenmerken

De Temmincks strandleeuwerik is een van de mooiste leeuwerik soorten. Zijn witte kop met zwarte snor en baard, en zwarte hoorntjes zijn erg opvallend. De rug is licht roodbruin, de vleugel donkerbruin, de buikzijde is licht van kleur. In de overwintering gebieden zijn man en vrouw gelijk, in het broedgebied hebben de mannetjes langere hoorntjes en zijn ze wat groter van formaat. Hij wordt ca. 15 cm groot.

Biotoop

De Temmnicks strandleeuweriken prefereren een biotoop als halfwoestijnen, drogere steppen en op lagere berghellingen, lager als die van de strandleeuwerik, vaak beneden de 1000 meter hoogte. De meeste zijn standvogels, sommige populaties kunnen in de winter wat meer naar het zuiden trekken. Deze vogel is niet schuw en een dankbaar fotomodel.

Voorkomen

De Temmincks strandleeuwerik komt voor in een groot deel van Noord Afrika tot Noord Saudi Arabië tot het westelijk deel van Irak.

Voedsel

Insecten tijdens het broedseizoen en zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie: Sylvioidea
Geslacht: Eremophila
Soort: Eremophila bilopha

Onderwerpen #Allodola di Temminck #Alondra Sahariana #Alosa banyuda de Temminck #Alouette bilophe #Baltagurklis raguotasis vieversys #Calhandra-cornuda-do-deserto #eremophila #górniczek mały #Hornlerke #Hornlævirki #kõrbe-sarviklõoke #Kulaklı çöl toygarı #leeuwerik #Leeuweriken #Marokko 2010 #Ökenberglärka #Passeriformes #Puščavski uhati škrjanec #Ragainais cīrulis #Saharaohrenlerche #sarvikiuru #Sivatagi fülespacsirta #skřivan růžkatý #sylvioidea #Temminck's Lark #Temmincks Strandleeuwerik #zangvogel #Zangvogels #Ørkenbjerglærke #Малый рогатый жаворонок #צחיחנית מדבר #قبرة تمنك القرناء قبرة تمنك #ウスイロハマヒバリ #漠角百灵