Roodstuittapuit

Kenmerken

De Roodstuittapuit is een tapuitsoort welke een kenmerkende staart heeft. Een dikke zwarte eindband overgaand naar een roestrode staartbasis en stuit. Het mannetje heeft een zwarte keel en zwarte wangvlekken. De kop is lichtgrijs, en heeft een witte wenkbrauwstreep. De bovenvleugels zijn donker, de handpennen lichter van kleur. De dekveren zijn voorzien van witte randen. Het vrouwtje is vaal bruin met lichte buik en heeft geen donkere delen. Deze vogel wordt ca. 16 cm groot. Kenmerkend is het oppompen van de staart en het langzaam weer laten zakken hiervan.

Biotoop

Het leefgebied van de Roodstuittapuit bestaat halfwoestijnen met weinig lage vegetatie, echter vermijdt hij de volledige zandwoestijnen. Deze vogel broedt in holen en vertoeft veel op de grond. Het is standvogel.

Voorkomen

De Roodstuittapuit komt voor in Algerije, Egypte, Irak, Israël, Jordanië, Libie, Mauritania, Marokko, Palestijnen, Saudi Arabië, Syrie, Tunesie, Westeijk deel van de Sahara, en Yemen.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae
Onderfamilie: Saxicolinae (voorheen: kleine lijsterachtigen)
Geslacht: Oenanthe
Soort Oenanthe moesta

Ondersoorten

O.m. moesta: noordelijk Afrika.
O.m. brooksbanki: van noordoostelijk Egypte en noordwestelijk Saoedi-Arabië tot zuidelijk Syrië en westelijk Irak.

Onderwerpen #bělořit šedohlavý #berberi kivitäks #Berbersteinskvett #Berberstenpikker #Berberstenskvätta #Büyük kızılca kuyrukkakan #Chasco-triste #Còlit de carpó roig #Collalba Culirroja #Fahlbürzel-Steinschmätzer #Klungurdepill #laulutasku #lijsterachtige #lijsterachtigen #Margasparnis kūltupys #Marokko 2010 #Mavrski kupčar #Monachella testagrigia #Muscicapidae #oenanthe #Passeriformes #Raibspārnu čakstīte #Red-rumped Wheatear #Roodstuittapuit #Rozsdás hantmadár #rudorzytka #saxicolinae #Traquet à tête grise #zangvogel #Zangvogels #Рыжепоясничная каменка #סלעית חלודת-שת #أبلق أحمر العجز #チャゴシサバクヒタキ #红腰鵖