Maghreb ekster

Kenmerken

De Maghreb Ekster is een ondersoort van de Europese ekster. De ekster heeft een zwart/wit verenkleed, een lange staart en een blauwe gloed op de vleugels. Het verschil met de Europese soort is het missen van de groene gloed op de staart, en de blauwe naakte huid achter het oog. Ook is deze soort minder uitgebreid wit. Wordt ca. 40 tot 50 cm groot inclusief de staart.

Biotoop

Het leefgebied van de Maghreb Ekster bestaat uit open landschapen met boomgroepen en hagen. Deze vogels leven over het algemeen nabij steden waar velden braak liggen waarnaast bomen staan.

Voorkomen

Deze soort komt voor in Noordwest Afrika. Ik kon hem fotograferen in Marokko nabij Agadir waar we deze vogels regelmatig zagen. Net zoals in Nederland zijn deze vogels vrij schuw, en vertonen hetzelfde gedrag met betrekking tot het vliegen, en foerageren. Ze maken een groot nest in een boom van takken en twijgen. Een parasiet is hierbij de Kuifkoekoek die zijn ei in hun nest kan leggen. Dit is een ondersoort van de gewone Ekster.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten, wormen en achtergelaten voedsel van de mens.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Corvidae (Kraaiachtigen)
Geslacht: Pica
Soort: Pica pica mauretanica

Onderwerpen #berberi harakas #Corvidae #Ekster ssp mauritanica #Elster ssp mauritanica #Kraaiachtige #Kraaiachtigen #Kraaien #Maghreb Magpie #Maghrebekster #Marokko 2010 #Passeriformes #Pica #Pie bavarde de Mauritanie #Sroka gołooka #zangvogel #Zangvogels #Сорока ssp mauritanica