Gierzwaluw

Kenmerken

De totale lengte is ongeveer 16,5 centimeter, de spanwijdte ongeveer 45 cm en de vogel kan een gewicht bereiken van ca. 45 gram. Het verenkleed is roetzwart van kleur, de kin en keel zijn witachtig, maar dat is vaak niet waar te nemen. De lange, sikkelvormige vleugels hebben een blauwachtige glans. Juvenielen zijn bruiner en hebben minder glans. De gemiddelde levensduur bedraagt ongeveer 6 jaar, wat erg lang is voor een vogel van een dergelijke grootte. Er is geen seksuele dimorfie: het mannetje en het vrouwtje zijn uiterlijk niet te onderscheiden. Sommige onderzoekers kunnen ♂ en ♀ onderscheiden op basis van de roep. De Gierzwaluw heeft in verhouding zeer lange sikkelvormige vleugels. De staart is relatief kort en gevorkt. De snavel is relatief klein en kan ver geopend worden, wat dient om beter insecten te kunnen vangen in vlucht.

Biotoop

Een Gierzwaluw brengt het grootst gedeelte van zijn leven in de lucht door. Hier foerageert, eet, drinkt en slaapt hij. De Gierzwaluw heeft alleen contact met de aarde bij het nestelen. Tegenwoordig is de Gierzwaluw voor zijn voortplanting bijna uitsluitend gebonden aan menselijke bewoning, en komt in de zomer veelal in grotere dorpen en steden voor. Maar het eigenlijke biotoop van de gierzwaluw bestaat uit de lagere lagen van de troposfeer. Deze regio van de dampkring is constant in beweging, gierzwaluwen moeten bijgevolg tijdens hun permanente vlucht rekening houden met hoge- en lagedrukgebieden, luchtstromingen en onweders, om er maar enkele te noemen. Als geen ander weten zij uit deze fenomenen hun voordeel te halen, hetzij om voedsel te vinden, hetzij om verder te trekken.

Voorkomen

Het broedgebied betreft geheel Europa ten zuiden van de poolcirkel, en grote delen van Azië en Midden-Oosten, tot in Marokko, Tunis en Tripoli. Het winterverblijf bevindt zich in Afrika, ten zuiden van de evenaar.De voorjaarstrek begint rond half april, massaal eind april of begin mei en duurt tot half juni, soms iets later voor niet-broedende exemplaren. De Gierzwaluw is een dag- en nachttrekker.

Voedsel

Het voedsel van de Gierzwaluw bestaat uit allerlei kleine geleedpotigen, die hoog in de lucht, bij geschikt weer ook laag bij de grond in de vlucht, worden gevangen. Op het menu staan vooral insecten zoals tweevleugeligen (vliegen en muggen), vliesvleugeligen (bijen, wespen en vliegende stadia van mieren) en kevers. Ook spinnen worden uit de lucht geplukt; deze kunnen niet vliegen maar laten zich aan hun spinsel wegzweven in de lucht om zich zo te verspreiden, zie ook herfstdraad. Hoewel broedende exemplaren liefst zo dicht mogelijk bij het nest foerageren, worden vanuit de kolonies bij uitzondering honderden kilometers lange tochten ondernomen naar op dat moment geschikte voedselgebieden, waarbij flexibel ingespeeld wordt op de weersomstandigheden.Het voedsel dat aan de jongen gegeven wordt bestaat uit balletjes van 300 tot 500 insecten, die met speeksel tot een geheel wordt gemaakt. De jongen kunnen tot 20 balletjes per dagen krijgen. Gierzwaluwen kunnen enkele dagen zonder voedsel, ook de jongen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Apodiformes (Gierzwaluwen
en kolibries)
Familie: Apodidae (Gierzwaluwen)
Geslacht: Apus
Soort: Apus apus

Ondersoorten

A.a. apus: van westelijk Europa en noordelijk Afrika tot centraal Siberië.
A.a. pekinensis: van Iran tot noordelijk China en Mongolië.

Onderwerpen #Andorinhão-preto #Apodidae #Apodiformes #Apus #Čiopa #Cirrio #Common Swift #crna čiopa #Dejka #DejkaSarlósfecske #Drepnea neagră #Ebabil #Europese Windswael #Falciot negre #Gierzwaluw #Gierzwaluwen #Hudournik #Jerzyk #JerzykΣταχτάρα #Juodasis čiurlys #kolibries #Kraaijenbergse plassen #Martinet noir #Mauersegler #Mursejler #Múrsvölungur #Nederland #obecny #Piiritaja e. piirpääsuke #Rondone #Rorys obecny #Sarlósfecske #Spanje 2016 #Svīre #Tårnseiler #tervapääsky #Toerswel #Tornseglare #Vencejo Común #Σταχτάρα #Мала #Мала пишталка #пишталка #Серпокрилець чорний #Черен бързолет #Черный стриж #Чорны свіргуль #Սև մանգաղաթև #סיס חומות #سمامة عادية #ተራው ፈጣን ወፍ #ヨーロッパアマツバメ #普通楼燕