Dunns Leeuwerik

Kenmerken

Dunns leeuwerik is een stevige vogel met een grote kop en brede vleugels. Hij is 14 tot 15 cm lang en heeft een spanwijdte van 25 tot 30 cm. De bovendelen zijn bleek zandig-bruin met donkerder strepen. De onderdelen zijn witachtig met sommige donkere strepen op de borst. Er is een bleke streep over het oog en een bleke ring rond het oog. Deze vogels hebben donkere snorachtige- en jukbeenstrepen en een donkere strepen onder het oog. De korte, brede staart is zwart beneden terwijl het bovengedeelte zwart met roest-bruin centrale veren en bleke buitenste veren heeft. Het snavel is groot, zwaar en bleek rozeachtige of geelachtige in kleur. Na het ruien worden de vogels geleidelijk valer en de donkere tekeningen zwakker als het verenkleed verslijt.

Biotoop

De Dunns leeuweriken zijn in flat, dorre gebieden met lichte vegetatie zoals gras en verspreide struiken te vinden, in onder genoemde gebieden.

Voorkomen

In Afrika heeft de soort een verstrooid bereik van Mauritanië door Mali, Niger en Tsjaad naar Soedan. In het Midden-Oosten broeden zij in Saudi-Arabië en Oman. Zij hebben ook in Jordanië en Israël gebroed en kan in Jemen en het Sinai Schiereiland van Egypte hebben gebroed. Trekkers zijn in Cyprus, Syrië, Libanon, Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten geregistreerd.

Voedsel

Het dieet omvat hoofdzakelijk zaden en insecten. Vogels foerageren op het terrein en soms graven zij hun voedsel op met hun snavel. Buiten het broedseizoen zijn ze vaak in groepen te vinden, echter tijdens het broedseizoen in combinatie met het regenseizoen gaan zijn nomadisch verder in paartjes.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie: Sylvioidea
Familie: Alaudidae
Geslacht: Eremalauda
Soort: Eremalauda dunni

Ondersoorten

E.d. dunni: van Mauritanië tot centraal Soedan.
E.d. eremodites: van Syrië tot Jordanië en door Saoedi-Arabië tot Oman.

Onderwerpen #alaudidae #Allodola di Dunn #Alondra de Dunn #Alosa de Dunn #Alouette de Dunn #arabianaavikkokiuru #Arabinis vieversys #Arabistan toygarı #Calhandra de Dunn #Danna cīrulis #Dunn's Lark #Dunns Leeuwerik #Einödlerche #Eremalauda #Eremitlærke #kaevurlõoke #Leeuweriken #Marokko 2010 #Melalævirki #Nomadelerke #Nomádpacsirta #Passeriformes #Peščeni škrjanec #skowrończyk arabski #skřivanek plavobřichý #Streckad ökenlärka #sylvioidea #zangvogel #Zangvogels #Малый вьюрковый жаворонок #עפרוני ערבה #قبرة دان قبرة الرمال #ウロコスナヒバリ #图氏沙百灵