Diadeemroodstaart

Kenmerken

Het 13cm grootte Diadeemroodstaart mannetje heeft een zwart hoofd met een brede witte streep die boven elk oog tot beneden in de zijde van de hals loopt. De bovendelen zijn zwart behalve een wit vleugelvlekje en heeft een mooie kastanjebruine staart, waarvan zij en andere roodstaarten hun namen kregen. De delen aan de onderzijde zijn oranjekleurig-rood. Het kleinere vrouwtje met kortere staart heeft een bleek bruin hoofd en bovendelen en de delen aan de onderzijde zijn valer dan de man, hoewel algemeen roder dan de delen aan de onderzijde van de gelijkwaardige, maar enigszins grotere vrouwelijke zwarte roodstaart.

Biotoop

De Diadeemroodstaart is een endeem broeder voor het Atlasgebergte in noordwest Afrika.

Voorkomen

Zijn habitat is open bosgebied in rotsgebieden tot 3000 meter hoogte in de bergen. Zijn nest wordt gebouwd in een struik op het terrein, het legsel bestaat uit 3-6 eieren.

Voedsel

De Diadeemroodstaart eet zoals een vliegenvanger, maakt luchtsprongen na het voorbijgaan van insecten, welke hij in vlucht pakt.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes
Familie: Muscicapidae
Geslacht: Phoenicurus
Soort: Phoenicurus moussieri

Onderwerpen #Baltabruvė raudonuodegė #Codirosso algerino #Colirrojo Diademado #Cotxa diademada #diadeem-lepalind #Diadeemroodstaart #Diadēmas erickiņš #Diademrödstjärt #Diademrotschwanz #Diademrødstjert #Gyémántrozsdafarkú #Kjarrskotta #Marokko 2010 #Maroški pogorelček #Moussier's Redstart #Muscicapidae #Passeriformes #phoenicurus #pleszka algierska #Rabirrubio diademado #Rabirruivo de Moussier #rehek severoafrický #Rougequeue de Moussier #sepelleppälintu #Taçlı kızılkuyruk #zangvogel #Zangvogels #Φοινίκουρος του Άτλαντα #Белобровая горихвостка #ハチマキジョウビタキ #摩氏红尾鸲