Boomvalk

Kenmerken

Een prachtige en elegante roofvogel welke tot voor kort een wens van mij was om te fotograferen. De volwassen vogels zijn aan de bovenzijde blauwgrijs en hebben een witte keel. De borst en buik zijn licht met donkere verticale strepen. Ze lijken een roodbruine "broek" aan te hebben. De snavel is geel met een zwart uiteinde, en ze hebben een gele oogring. De vogel doet in de vlucht voorkomen als een gierzwaluw door zijn spitse vleugels.

Biotoop

De Boomvalk is vaak te vinden bij water en/of half open landschappen zoals heidegebieden, polders e.d.. De reden hiervan is het voedsel aanbod in zijn directe omgeving.

Voorkomen

Boomvalken broeden in Nederland en trekken naar het Zuiden in de winter om in Afrika te overwinteren. De boomvalk komt voor in Europa en Azië.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit libelles, kleine zangvogels en zwaluwen waarbij zelfs een Gierzwaluw tot zijn voedsel behoort.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Falconiformes (Roofvogels)
Familie: Falconidae (Caracara's en valken)
Geslacht: Falco
Soort: Falco subbuteo

Ondersoorten

F.s. subbuteo: broedt van Europa tot Japan, het noorden van India en Midden-China; overwintert in Afrika en Zuid-Azië.
F.s. streichi: komt voor in Myanmar tot in Zuid-China en het noorden van Indochina.

Onderwerpen #Alcotán Europeo #Baumfalke #Bezdelīgu piekūns #Blauwe Wikel #Boomvalk #caracara's #Delice doğan #Eurasian Hobby #Europese boomvalk #falco #Falcó mostatxut #Falcón pequeno #falconidae #falconiformes #Faucon hobereau #Gea #Gunnfálki #Kabasólyom #Lärkfalk #Lerkefalk #Lodolaio #Lõopistrik #Lærkefalk #nuolihaukka #Ostriz lesni #roofvogel #roofvogels #Sketsakalis #Skifteri i drurëve #Škrjančar #Şoimul rândunelelor #soko lastavičar #Sokol Lastavičar #Sokół kobuz #valken #Δεντρογέρακο #Великий підсоколик #Сокал-кабец #Сокол ластовичар #Сокол орко #Чеглок #Արտույտաբազե #בז עצים #شويهين #لیل #เหยี่ยวฮอบบี้ยุโรป #ალალი #チゴハヤブサ #燕隼