Atlasgrasmus

Kenmerken

Het was al laat in de middag toen we deze Woestijngrasmus of Atlasgrasmus genaamd voor de lens kregen. Een hyperactief vogeltje was zich niet veel laat zien. Dit is een ondersoort van de normale Woestijngrasmus (sylvia nana). Het is een kleine grasmus soort, wordt ca. 11 cm groot, en is licht van kleur. De bovenzijde en vleugels zijn licht geel/bruin, de onderdelen zijn witgeel. Hij heeft oranje poten, een oranje snavel waarvan het bovengedeelte donker is. De iris is geel/oranje. Een moeilijk fotografeerbare soort doordat hij veelal in de vegetatie schuil houdt, en af en toe op zijn zangpost zit.

Biotoop

Het leefgebied van de Woestijngrasmus bestaat uit halfwoestijnen (zand of steen) of drogge steppe. Er dienen wel wat struiken te staan zodat hij kan nestelen. Hij legt tussen de 4 en 6 eieren.

Voorkomen

De Afrikaanse Woestijngrasmus komt voor in Noordwest Afrika tegen de rand van de Sahara.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten en bessen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Sylviidae (Zangers van de Oude Wereld)
Geslacht: Sylvia
Soort: Sylvia deserti

Onderwerpen #Atlas ötleğeni #Atlasa ķauķis #atlase põõsalind #Atlasgrasmücke #Atlasgrasmus #Atlaška penica #atlaskerttu #Atlassångare #Atlassanger #Atlasz-poszáta #Berbersanger #Bigia del deserto #Curruca del Atlas #deserti #Dykuminė devynbalsė #Fauvette de l'Atlas #Kliðsöngvari #Marokko 2010 #Papuxa do Atlas #Papuxa tomiñeira #Passeriformes #pěnice severoafrická #pokrzewka algierska #sylvia #sylviidae #Tallareta de l'Atlas #Toutinegra do Atlas #Tristram's Warbler #zangvogel #Zangvogels #Атласская славка #チャバラムシクイ #沙林莺