Nachtegaal

Kenmerken

De Nachtegaal is een zangvogel uit de familie Lijsters (Turdidae). De naam is afgeleid van het Germaanse "galan" : zingen. Soms zijn ze in tuinen te horen, zien doe je de Nachtegaal bijna niet, door zijn eenzaam karakter en onopvallend verenkleed. Deze is donkerbruin aan de bovenzijde, lichter aan de onderzijde. Grote is ca. 15 tot 17 cm. T.o.v. zijn saaie uiterlijk is zijn zang is mooi en erg karakteristiek, het bestaat uit herhaalde motiefjes en een crescendo. In het grootste deel van Europa komt de nachtegaal in het broedseizoen voor, waaronder Nederland en België. De grootste dichtheden van broedende Nachtegalen vindt men tegenwoordig in de kustduinen.

Biotoop

De Nachtegaal komt voor in bijna alle biotopen zoals loofbossen, parken, oude boomgaarden en duinen. Duits onderzoek toont aan dat de Nachtegaal nog al wat eisen stelt aan zijn broedhabitat om tot broeden te komen: - geologisch mag het broedgebied maximaal 400 meter boven zeeniveau liggen - gemiddelde luchttemperatuur tijdens het broedseizoen moet boven de 14°C zijn - meer dan 20 dagen per jaar waarop de temperatuur boven de 25°C komt - de jaarlijkse neerslag mag niet meer als 750mm zijn - ariditeitsindex lager dan 0,35 - geen gesloten luifel bladerdak boven zijn nest gebied

Voorkomen

Hij komt voor in Europa en Zuidwest-Azië, de overwinteringsgebieden liggen in Afrika te zuiden van de Sahara. In Nederland is het een zomergast en broedvogel.

Voedsel

Ongewervelde, welke laag bij de grond leven.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Muscicapidae
Onder familie: Saxicolinae
Geslacht: Luscinia
Soort: Luscinia megarhynchos

Ondersoorten

L.m. megarhynchos: van westelijk en centraal Europa tot centraal Turkije en zuidelijk naar Jordanië.
L.m. africana: oostelijk Turkije, de Kaukasus en noordelijk en zuidwestelijk Iran.
L.m. golzii: van oostelijk Iran tot Kazachstan, zuidwestelijk Mongolië en noordwestelijk China.

Onderwerpen #(Κοινό) Αηδόνι #Bilbili #Bülbül #Common Nightingale #etelänsatakieli #Fülemüle #Geal #lõunaööbik #Luscinia #Mali slavec #Muscicapidae #Nachtegaal #Nachtigall #Nederland #Næturgali #Passeriformes #Privighetoare roşcată #Rossignol philomèle #Rossinyol #Rouxinol-comum #Ruiseñor Común #saxicolinae #Sint Oedenrode #Slavik obecny #Slavuj #Spanje 2008 #Sydlig Nattergal #Sydnäktergal #Sørnattergal #Słowik rdzawy #Usignolo #Vakarinė lakštingala #zangvogel #Zangvogels #Славеј #Соловейко західний #Южен славей #Южный соловей #Հարավային սոխակ #זמיר #هزار #サヨナキドリ #新疆歌鸲