Fitis

Kenmerken

De Fitis is een zangvogel uit de familie van zangers (Syviidae). De Fitis en Tjiftjaf zijn tweelingsoorten, dat wil zeggen, dat ze uiterlijk zeer op elkaar lijken. Ze zijn wel te onderscheiden door de zang. Deze is bij de Fitis muzikaal, vloeien en aflopend, terwijl bij de Tjiftjaf de zang bestaat uit het herhaaldelijk roepen van tjif-tjaf. Fitissen hebben een grijsgroene rug, gelige onderzijde, witte oogstreep en doorgaans lichtere poten als dan de Tjiftjaf. De grote is ca. 11 cm.

Biotoop

Weelderig begroeide gebieden met struiken en lage bomen. Komt normaal niet in een hoog opgaand bos voor.

Voorkomen

Zomergast broedvogel in Nederland en België. Is wijdverspreid van Europa tot in oost Siberië.

Voedsel

Insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Phylloscopidae
Geslacht: Phylloscopus
Soort: Phylloscopus trochilus

Ondersoorten

P.t. trochilus: zuidelijk Zweden, westelijk en centraal Europa.
P.t. acredula: van Scandinavië (behalve zuidelijk Zweden) tot oostelijk Europa en westelijk Siberië.
P.t. yakutensis: centraal en oostelijk Siberië.

Onderwerpen #Ankstyvoji pečialinda #Brezov Zviždak #Budnicek vetsi #Felosa-musical #Fishkëllyesi gushëverdhë #Fitis #Fitiszfüzike #Hofsanger #Laufsöngvari #Lövsångare #Luì grosso #Løvsanger #Maashorst #Mosquiter de passa #Mosquitero Musical #Nederland #pajulintu #Passeriformes #Phylloscopidae #Phylloscopus #Picafollas musical #Piecuszek #Pitulice fluierătoare #Portugal 2021 #Pouillot fitis #Salu-lehelind #Severni kovaček #Sint Oedenrode #Söğütbülbülü #Vītītis #Willow Warbler #zangvogel #Zangvogels #zviždak kovačić #Θαμνοφυλλοσκόπος #Брезов пејач #Брезов певец #Вівчарик весняний #Пеночка-весничка #Пячураўка-будаўнічок #Գարնանային գեղգեղիկ #עלווית אפורה #سسک بیدی #نقشارة الصفصاف #キタヤナギムシクイ #欧柳莺