Alpenkraai

Kenmerken

De Alpenkraai is een redelijk schuwe vogel welke solitair of in kleine groepen leeft. Zijn rode kromme snavel en rode poten zijn kenmerkend voor deze vogel. Het verenpakket is zwart en heeft in de zon een mooie blauwe glans. Hij wordt ca. 38 cm groot, de jonge vogels hebben een kortere snavel welke een gele kleur heeft. De alpenkraai is een acrobaat in de lucht waarbij de brede  korte staart en zijn uit een staande omhoog gebogen handpennen kenmerkend zijn.

Biotoop

Het leefgebied van de alpenkraai bestaat uit berggebieden en rotsachtige kustgebieden. Hij broedt in holen in kliffen en rotsen maar ook ruïnes.

Voorkomen

Zijn naam spreekt voor zich, de Alpen is één van zijn leefgebieden. Deze vogels komen ook voor de berggebieden van Spanje en Portugal, Zuid Italië, Griekenland, Normandië, Ierland en het Zuidwesten van Groot Brittanië. Een kleine kolonie leeft in Marokko waar ik deze foto's kon maken. Het zijn standvogels.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten en hagedissen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Corvidae (Kraaiachtigen)
Geslacht: Pyrrhocorax

Ondersoorten

P.p. pyrrhocorax: de Britse Eilanden.
P.p. erythroramphos: van het Iberisch Schiereiland tot Zwitserland en noordelijk Italië.
P.p. barbarus: noordwestelijk Afrika en de Canarische Eilanden.
P.p. docilis: van zuidoostelijk Europa tot Afghanistan en Pakistan.
P.p. centralis: Centraal-Azië.
P.p. himalayanus: de Himalaya, noordelijk India en westelijk China.
P.p. brachypus: noordoostelijk en oostelijk China.
P.p. baileyi: noordelijk en centraal Ethiopië.

Onderwerpen #Alpekrage #Alpekråke #Alpenkraai #Alpenkrähe #Alpkråka #alppivaris #Alpu vārna #Bjargkorpungur #Choia #Chova Piquirroja #Corvidae #Crave à bec rouge #crvenokljuna galica #Gracchio corallino #Gralha-de-bico-vermelho #Havasi varjú #Kaljuhakk #kavče červenozobé #Kızıl gagalı dağkargası #Kraaiachtigen #Marokko 2010 #Passeriformes #planinska vrana #Pyrrhocorax #Raudonsnapė alpinė kuosa #Red-billed Chough #rmell #Stërqoka sqepkuqe #Wrończyk #Zangvogels #Κοκκινοκαλιακούδα #Клушица #Црвеноклуна галка #Червеноклюна гарга #Կարմրակտուց ճայ #זג אדום-מקור #غراب الصرود أحمر المنقار #کلاغ نوک‌سرخ #წიდელნისკარტა მაღრანი #ベニハシガラス #红嘴山鸦