Witte kwikstaart

Kenmerken

De witte kwikstaart wordt ca. 18 cm. Het achterhoofd is zwart, de kop is wit en hij heeft een zwarte baard. De buik en borst is wit. De rug is grijs, de vleugels zijn zwart met witte randen. De staart is zwart. De witte kwikstaart doet zijn naam eer aan door met zijn staart te gaan zitten wippen of kwikken. Hij is niet schuw, maar eerder nieuwsgierig.

Biotoop

De witte kwikstaart komt voor in allerlei biotopen, vaak bij menselijke bewoning en landbouwgebieden. Is vaak nabij water te vinden zoals sloten. Rent vaak achter de prooi aan en vliegt dan een klein stukje omhoog om de prooi in de lucht te vangen.

Voorkomen

In Nederland een talrijke broedvogel en standvogel. De witte kwikstaart broedt in een groot gedeelte van het noordelijk halfrond van Noord-Afrika (een Marokkaanse ondersoort) en Europa, tot diep in Noord-Azië en Alaska. Noordelijke vogels zijn trekvogels die overwinteren van Afrika tot in het Oriëntaals gebied.

Voedsel

Voornamelijk insecten, spinnen en ander ongewervelde.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Motacillidae (Piepers en kwikstaarten)
Geslacht: Motacilla
Soort: Motacilla alba

Ondersoorten

M.a. yarrellii vaak aangeduid als "rouwkwikstaart": Ierland, Brittannië en de westkust van Europa.
M.a. alba: van zuidoostelijk Groenland, IJsland en de Faeröereilanden via continentaal Europa tot het Oeralgebergte, de Kaukasus, centraal Azië en het Midden-Oosten.M. a. subpersonata: westelijk Marokko.
M.a. personata: van noordelijk Iran tot zuidwestelijk Siberië, westelijk Mongolië, noordwestelijk China en de westelijke Himalaya.
M.a. baicalensis: van het zuidelijke deel van Centraal-Siberië tot noordoostelijk China.
M.a. ocularis: van noordelijk Siberië tot noordwestelijk Alaska.
M.a. lugens: de zuidoostkust van Siberië en eilanden, noordelijk Korea en noordelijk en centraal Japan.
M.a. leucopsis: inlands zuidoostelijk Siberië, centraal en oostelijk China, zuidelijk Korea en zuidwestelijk Japan.
M.a. alboides: van de centrale en oostelijke Himalaya tot zuidelijk China, noordelijk Indochina en noordelijk Myanmar.

Onderwerpen #Ak kuyruksallayan #Alvéola-branca #Bachstelze #Ballerina bianca #Baltā cielava #Baltoji kielė #Barázdabillegető #bela pastirica #Bergeronnette grise #Bijela Pastirica #bijela pliska #Bishtatundësi i bardhë #Boumantsje #Codobatură albă #Cuereta blanca vulgar #Hvid Vipstjert #Konipas bily #kwikstaarten #Lavandeira branca #Lavandera Blanca #Linavästrik #Linerle #Maríuerla #motacilla #Motacillidae #Nederland #Passeriformes #piepers #Pliszka siwa #Polder Rosmalen #Sädesärla #västäräkki #White Wagtail #Witte Kwikstaart #zangvogel #Zangvogels #Λευκοσοσουράδα #Бела (Мала) тресиопашка #Белая пліска #Белая трясогузка #Бяла стърчиопашка #Плиска біла #Սպիտակ խաղտտնիկ #נחליאלי לבן #دم‌جنبانک ابلق #ذعرة بيضاء فتاح أبيض #นกอุ้มบาตร #თეთრი ბოლოქანქარა #ハクセキレイ #白鹡鸰